Tips om je biscuit gemakkelijk uit de vorm te krijgen.

Gepost door Marleen 1 reacties

Tips om vastzitten biscuit in vorm te voorkomen

Help!

Alles staat klaar om een taart te maken, het enige wat je nog moet doen is het biscuit bakken. Je vult de schaal, zet hem in de oven, haalt hem eruit, zet de schaal op zijn kop en schudt…..maar hij komt er niet uit. Ietwat ongerust klop je op de bodem terwijl je je vingers bijna verbrandt, tik je met de schaal op zijn kop tegen het keukenblad, maar nog steeds geen beweging van een loskomend biscuit waar te nemen. Na toch steeds harder en wilder schudden lijkt hij wat los te komen maar dan blijkt de biscuit losgescheurd te zijn en zit de bodem nog steeds muurvast. En dan zul je net zien dat je niet voldoende ingrediĆ«nten in huis hebt om er nog een te maken. Herkenbaar? Ik heb er in ieder geval wel een paar keer mee te maken gehad.

Wat kun je doen om te zorgen dat je biscuit gemakkelijk uit de vorm komt?

Wat ik van kookprogramma’s en vanuit huis mee kreeg is dat je van te voren de vorm in moet vetten. Dat scheelt vaak wel iets, maar het is dan bij mij nog een paar keer voorgekomen dat ik moeite had met het loskrijgen van het biscuit.

Wat erg goed werkt is dat je na het invetten van de bakvorm een eetlepel bloem in de vorm doet. Door de vorm wat te draaien blijft de bloem plakken aan de boter. Wanneer de vorm van binnen helemaal bedekt is met een heel dun laagje bloem, schud je de resterende bloem uit de vorm. Je zult zien dat je het biscuit na het bakken veel gemakkelijker los laat.

Wanneer je een springvorm gebruikt, dan kun je op de bodem bakpapier leggen. De randen kun je bedekken met bakpapier (ik doe dat alleen om de vorm wat op te hogen wanneer ik hogere biscuits wil bakken) of invetten en voorzien van een dun laagje bloem zoals hierboven omschreven. Bij een ronde schaal is het niet mogelijk de bodem te bedekken met bakpapier. Wanneer je niet zeker bent of het invetten in combinatie met bloem voldoende werkt, dan kun je ook nog twee dunne stroken bakpapier kruislings in de vorm leggen voordat je hem vult. Ik plak de stroken vast met wat boter. Je kunt de stroken na het invetten erin leggen en dan een beetje bloem in de schaal doen. Je kunt ze ook pas erin doen nadat je een laagje bloem hebt toegepast. Wanneer het biscuit er niet helemaal goed uitkomt dan trek je er voorzichtig aan en probeert vervolgens het biscuit er weer rustig uit te schudden. Trek niet te hard want dan ga je door het biscuit heen. En maak je geen zorgen over de lichte afdruk van het bakpapier in het biscuit, na het afsmeren en bedekken met fondant zie je er niks meer van.

Dit werkt erg goed, al moet het met alleen de boter en bloem ook al erg goed gaan. Hebben jullie nog tips om een biscuit gemakkelijk uit de vorm te krijgen?

Succes met bakken!

Comments

comments

Geplaatst in Taarten, Tips & Tricks

Geef een reactie

1 Reacties
Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten