Gemakkelijke kerstkoekjes, leuk om met kinderen te maken

Gepost door Marleen 1 reacties

Het is een druilerige zondagochtend, je kinderen hebben de gehele speelkast al leeggehaald en door het huis verspreid en willen iets leuks gaan doen… het ideale moment om koekjes te bakken. Ik wilde al een tijdje het recept voor gingerbreadkoekjes van Laura’s Bakery proberen, deze kerstkoekjes waren een mooie gelegenheid hiervoor.

Gingerbread koekjes worden onder andere gemaakt met kandijsuikerstroop en diverse kruiden waaronder gemberpoeder (daar komt het ‘ginger’ in de naam dan ook vandaan). Vaak wordt hiermee ‘gingerbreadman’ gemaakt, het mannetje van koek dat bekend is geworden door het Engelse sprookje.

kerstkoekjes-collage

Ingrediënten

  • Koekjes: het recept is hier te vinden.
  • Versiering: (witte) chocolade*, kleurstof (optioneel) en eetbare versiering (alles kan: glitters, sprinkels, pareltjes, hagelslag e.d.)

* Ik heb witte chocolade groen gekleurd. Wanneer je geen kleurstof in huis hebt, dan gebruik je gewoon witte of bruine chocolade. Al hebben ze tegenwoordig bij enkele supermarkten smeltchocolade en smeltsnoep in verschillende kleuren.

Bereiding

Het recept en de uitleg was erg goed te volgen dus het deeg was snel gemaakt. Vervolgens moest het deeg rusten in de koelkast. In deze tijd werden alle brokstukken van de speelgoedexplosie opgeruimd, de verkleedkist omgegooid en met tegenzin weer opgeruimd en het middageten genuttigd.

Toen kon er gebakken worden. Ik besloot in het kerstthema te blijven en kerstbomen te maken, deze zijn erg gemakkelijk en leuk om te versieren. Wanneer je geen uitsteker van een kerstboom hebt dan kun je ook gewoon driehoeken uitsnijden.
Tijdens het afkoelen van de koekjes begin je met de chocolade. Ik heb de chocolade au bain marie (de schaal met chocolade hang je in een pan boven kokend water) laten smelten. Met de magnetron is dat ook mogelijk maar dat mislukt bij mij vaker dan dat het lukt. Wanneer de chocolade gesmolten is dan kun je het eventueel kleuren. Laat de chocolade iets afkoelen en doe het in een spuitzak of diepvrieszakje. Dat laatste is gemaakt van steviger plastic en daar lukt het ook zeker mee. Wanneer je spuitmondjes hebt dan kun je die gebruiken, maar het werkt ook wanneer je een klein hoekje van het zakje afknipt.

Van te voren heb ik sterren gemaakt van lichtgrijs gekleurde chocolade. Deze zijn vervolgens bedekt met eetbare zilverdust. Deze zilveren sterren zijn als piek op de kerstboomkoekjes geplaatst.

Zilveren chocoladesterren voor op de kerstboomkoekjes

En dan… het versieren van de kerstkoekjes!

Maak een mooie kerstboomswirl op het koekje en het versieren kan beginnen. De kinderen kunnen ook zelf de chocolade op het koekje verdelen, behalve als ze net zo zijn als mijn jongste dochter. Dan belandt de chocolade alleen maar in de mond of meters verder op de grond. Uiteindelijk zat er ook meer versiering op mijn jongste dochter dan op een koekje maar dat even terzijde.

Resultaat: een lekker koekje en een leuke middag die voorbij vloog.

Kerstkoekjes kerstboom

;

Tip:

  • Je kunt het deeg ook een dag van te voren maken. Het deeg moet even rusten waardoor je niet direct aan de slag kan.
  • De blog van Laura’s Bakery is een aanrader om te volgen. In december plaatst ze elke dag een zelfgemaakte kerstlekkernij met duidelijke uitleg hoe je dit ook zelf kan maken.

Veel plezier met bakken en hele fijne kerstdagen gewenst!

♥ Marleen ♥

Comments

comments

Geplaatst in Koekjes, Recepten

Geef een reactie

1 Reacties
dec 28, 2012
21:33
#1 Ikram :

Waw die zien er lekker uit :D

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten