Gemakkelijke kerstkoekjes met amandel, koekkruiden, citroen en chocolade

Gepost door Marleen 2 reacties

De man met de lange grijze baard is net pas op zijn witte paardje vertrokken of de andere iets te dikke man uit het koude noorden dient zich weer aan. Ik had me voorgenomen om na al die kilo’s pepernoten en chocolade voorlopig alleen nog maar te leven op groenvoer, maar deze blog moet natuurlijk wel gevuld worden en de kerstdagen zijn daar ideaal voor. Dus ik offer mezelf en mijn lijf wel weer op en ben aan de slag gegaan met lekkere en gemakkelijke kerstkoekjes.

Gemakkelijke kerstkoekjes

Op ‘gewoonmarieke’ las ik een post over een Amerikaanse traditie: een cookie exchange party (deze post is hier te vinden). Een erg leuk initiatief waar ik zelf nog nooit van gehoord had. Nu heb ik al vaker koekjes gebakken (en versierd), maar ik heb hierbij altijd bestaande recepten gebruikt. Hoe leuk is het om zelf een lekker koekje te verzinnen, dat wilde ik nu dan ook gaan doen. Op zich is dit al wel een uitdaging dus ik besloot het koekje zelf wat simpeler te houden en niet uit te schieten met allerlei wilde versieringen.

Op ‘thedecoratedcookie’ zag ik enkele weken geleden een foto van een koekje dat gemakkelijk te maken is en er erg leuk uit ziet (de originele post is hier te vinden). Een cookie-stick gedoopt in chocolade, het ideale ontwerp voor een gemakkelijk koekje. Nu moest ik nog op zoek naar de ingrediënten voor het koekje. Allereerst ben ik eens rond gaan snuffelen wat de verschillende ingrediënten in een koekjesrecept voor functie hebben. Ik zal daar later nog eens een artikel over schrijven want hier is wel het een en ander over te vinden en het is ook wel leuk om te weten.

Kerst, glühwein en warme chocolade dienden als inspiratie voor dit koekje. Als ik hieraan denk, dat denk ik aan een donker koekje met een kruidige/ citrusachtige smaak. De ingrediënten koekkruiden en citroen kwamen dus als eerste op mijn ingrediëntenlijstje. Om een donkerder koekje te krijgen besloot ik als suiker donkerbruine basterdsuiker te gebruiken. Daarnaast houd ik wel van een amandelsmaak en dat past ook wel bij kerst dus heb ik een gedeelte van de bloem vervangen door amandelmeel.

Hieronder lees je wat het uiteindelijke koekjesrecept is geworden en hoe je ze maakt.

Ingrediënten

Koekje

  • 200 gram (patent)bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 125 gram bruine suiker
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel koekkruiden
  • een half zakje (ongeveer 8 gram) bakpoeder
  • zout naar wens (ik heb een theelepeltje zout toegevoegd)
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • één eitje

Versiering

  • pure chocolade
  • discodip (je kunt allerlei eetbare strooisels gebruiken)
  • candy cane (optioneel)

Bereiding

Gemakkelijke kerstkoekjes

  1. Voor het gemak zet je eerst alle ingrediënten klaar.
  2. Vervolgens meng je de boter met de bruine suiker.
  3. Als dit goed gemengd is voeg je hier het eitje aan toe.
  4. In een andere kom meng je de overige droge ingrediënten (ik heb de bloem en bakpoeder gezeefd), samen met de citroenrasp (mmm…wat ruikt die citroen lekker, vooral in combinatie met de kruiden).
  5. Hierna voeg je alles samen en kneed je het tot een mooie bal. Het deeg moet vervolgens nog enige tijd (minimaal een uur of twee) rusten in de koelkast. Ik rol het deeg voordat het de koelkast in gaat al licht uit zodat ik het, nadat het uit de koelkast komt, niet al te veel meer hoef te bewerken.
  6. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven) en rol het deeg uit. Ik gebruik, bij gebrek aan iets beters, japanse eetstokjes als ‘afstandhouders’. Deze stokjes leg ik naast het deeg en rol daar de roller overheen, zo krijgt het uitgerolde deeg overal dezelfde dikte. Ik rol het deeg overigens tussen twee bakpapiertjes in om plakken te voorkomen.
  7. Snijd smalle rechthoeken/ staafjes uit het uitgerolde deeg. Ik heb hiervoor een rechthoekige uitsteker gebruikt, maar je kan natuurlijk ook een mes gebruiken. Met een rietje maak je de gaatjes in het uiteinde.
  8. Vervolgens gaan de koekjes voor 13 minuutjes in de oven. Bak koekjes nooit totdat ze hard zijn, ze zijn goed wanneer de randen lichtjes beginnen te bruinen en ze nog wat zacht zijn. Wanneer de koekjes uit de oven afkoelen worden ze harder en brosser. Nu is bij een wat donkerder koekje moeilijk te zien wanneer de randjes beginnen te bruinen dus hier moet je het iets meer op gevoel doen. Als je de koekjes te lang bakt worden ze te hard en dat komt de smaak ook niet ten goede. Bak ze liever iets te kort dan te lang.
  9. Om de koekjes te versieren heb je pure chocolade, discodip (sprinkels) in kerstkleuren en een candy cane (typisch kerstsnoep) nodig.
  10. Verpulver de cancy cane met een deegroller in hele kleine stukjes en meng dit met de discodip.
  11. Bedek het koekje gedeeltelijk met de gesmolten chocolade en sprenkel er direct de discodip/stukjes candy cane overheen.
  12. Laat de chocolade vervolgens op bakpapier uitharden.

Het resultaat: een lekker en gemakkelijk kerstkoekje, ideaal bij een kopje koffie of thee (of warme chocolademelk met slagroom of gluhwein of….).

Nu ben ik benieuwd welk oplettend persoon gezien heeft dat het aantal koekjes na het bakken steeds minder werd (en wie nu de foto’s terugkijkt om te te bekijken of dit inderdaad zo is ;-))…Want tja er moet toch geproefd worden. Morgen denk ik toch maar weer eens het stof van mijn hardloopschoenen afblazen.

Ik ben erg tevreden over het koekje. De koekjes hielden goed hun vorm en zijn erg lekker.

Hebben jullie nog lekkere koekjesrecepten die leuk en lekker zijn om te maken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Geplaatst in Koekjes, Recepten

Geef een reactie

2 Reacties
dec 13, 2012
19:36
#1 Ikram :

Yum! Ze zien er echt lekker uit :D

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten