Gezond tussendoortje: bananen muffins (met recept)

Gepost door Marleen 3 reacties

Collage recept bananenmuffins

Eén ding hebben kinderen en weegschalen gemeen: ze spreken altijd de waarheid. Ik wil niet verder ingaan op de teleurstelling die ik voelde toen ik na al die feestdagen op de weegschaal stond, maar ik kreeg ineens wel de behoefte aan een gezonde snack. Terwijl ik mijn verdriet aan het verdrinken was met een glas water, keek ik naar een tros overrijpe bananen. Een lijnfanaat is niet gek op bananen door het aantal calorieën dat ze bevatten. Maar dit is  geheel onterecht omdat het een gezonde fruitsoort is die goed vult en lange termijn energie geeft waardoor je minder snel grijpt naar al die ongezonde tussendoortjes.

Ik begaf me weer eens op het wereld wijde web en na wat rond gegoogeld te hebben op ‘gezond tussendoortje’, ‘recept rijpe banaan’ en ‘verlies 10 kilo in één week met veel chocolade’ kwam ik diverse recepten van muffins en bananenbrood tegen (overigens geen enkel resultaat op mijn laatste zoekwoorden maar dat even terzijde). Sommige recepten bevatten geen banaan, anderen bevatten veel boter en suiker. Uiteindelijk heb ik het een en ander gecombineerd en het volgende recept voor bananen muffins samengesteld. Een muffin komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en lijkt op een cupcake, maar heeft een meer broodachtige structuur en wordt daar vaak gegeten bij het ontbijt of de thee of als tussendoortje.

Hieronder meer uitleg over met wat en hoe je de muffins maakt.

Ingrediënten bananen muffins

  • 225 gram meelIngredienten gezond tussendoortje: bananenmuffins
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • het wit van 2 eieren
  • 170 ml (magere) melk
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 4 eetlepels honing
  • 2 (over)rijpe bananen, geprakt
  • zakje vanillesuiker (mag ook weggelaten worden)

Je kunt bijvoorbeeld Stevia (natuurlijke suikervervanger) gebruiken om het extra te zoeten, maar ikzelf vind dat niet nodig.

Bereiding bananen muffins

Recept gezond tussendoortje: bananenmuffins Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). In één kom meng je de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneelpoeder, vanillesuiker), in een andere schaal de natte ingrediënten (melk, olie, honing, bananen). De bananen prak je fijn met een vork in plaats van ze te vermalen met een staafmixer. Zo kom je later in de muffin nog lekkere stukjes banaan tegen.

Je klopt de eiwitten stijf en mengt dit voorzichtig met de natte ingrediënten door ze door elkaar heen te ‘vouwen’ met een spatel. Het mengt nog niet goed door elkaar, maar dat maakt niet uit. Het geheel voeg je bij de droge ingrediënten en ook dan ‘vouw’ je alles door elkaar. Ga net zo lang door totdat alle ingrediënten net gemengd zijn maar het beslag nog wel luchtig is. Verwacht geen egaal vloeibaar beslag, het wordt een ietwat steviger beslag dat klonten mag bevatten.

Ik heb het beslag in een spuitzak gedaan en zo verdeeld over de muffinvormpjes, maar je kunt ook een lepel gebruiken. Vul de vormpjes voor 3/4 met het beslag en zet ze voor ongeveer 25 minuten in de oven totdat ze lichtbruin gekleurd zijn.

Resultaat: lekkere gezonde muffins met kleine stukjes banaan. Zoals de laatste foto verraadt zijn ze ook erg lekker met wat poedersuiker (tja, het was nog geen 1 januari dus ik mocht nog even proeven), maar het woordje gezond kan dan doorgestreept worden ;-).

Tips

  • De banaan kan vervangen worden door bijvoorbeeld een appel, verschillende varianten zijn mogelijk.
  • Morgen zal ik in het kort uitleggen hoe je van bakpapier muffinwrappers (bakpapiertjes) maakt: snel, goedkoop en gemakkelijk.
  • Maak meerdere muffins, stop ze in een plastic zak en vries ze in. Je kunt er dan elke ochtend eentje uithalen en als je op je werk bent (of je kinderen op school de lunch mogen nuttigen) dan is hij ontdooit en klaar om gegeten te worden.

Als jullie nog lekkere maar vooral gezonde snacktips hebben waar ik en mijn weegschaal weer blij van worden, dan hoor ik dat graag. Maar ben niet bang dat ik vanaf nu op de gezonde toer ga, er komen binnenkort weer diverse taarten en andere zoete lekkernijen aan.

♥ Marleen ♥

Comments

comments

Geef een reactie

3 Reacties
jan 4, 2013
17:03
#1 Ikram :

Nomnom! Lekker :D Zeker als je wat overrijpe bananen in huis hebt liggen ;)

mrt 16, 2014
16:05
#2 Marieke :

Voor de verjaardag van mijn dochter (binnenkort wordt ze 1), was ik op zoek naar een gezond taartje. Ik denk dat dit ‘m wordt! Yoghurt-topping erop, kaarsje erin en klaar is haar taartje! Dankjewel

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten