Bloempotje, een leuk idee voor een gezonde traktatie

Gepost door Marleen 1 reacties

De verjaardag van onze jongste telg hebben we samen met haar grote zus al in augustus gevierd, maar afgelopen weekend was het dan echt zo ver: ze bereikte de memorabele leeftijd van 3 jaar!
3 jaar…. dat zijn bijna 1100 dagen, ongeveer 26000 uren, zo’n anderhalf miljoen minuten dat we dit mooie meisje al in ons midden mogen hebben….. Voordat ik emotioneel word en bevallingsverhalen ga vertellen lijkt het me toch verstandig weer terug te gaan naar het onderwerp waar dit stuk over zal gaan: de traktatie.

Onze dame mocht trakteren op het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal (of ‘school’ zoals ze dat zelf noemt). Op beide locaties vragen ze een gezonde traktatie te maken, wat telkens weer een leuke uitdaging is. Op de een of andere manier kom ik vaak terug op ‘bloemen’ (zie ook deze eerder gemaakte traktatie). Al is de bloem bij deze traktatie gemakkelijk te vervangen door een ballon, windmolentje of een vlieger (voor als ze ‘uitvliegen’ naar de grote school). Deze keer trakteerde ze namelijk op een bloempotje, gemaakt van een kartonnen bekertje, gevuld met fruit met een bloemetje er in. Al passen snoepjes ook heeeeel erg goed in dit kartonnen bakje.

Allereerst leg ik uit hoe je een bloempotje maakt van een kartonnen bekertje. Zo’n bakje is trouwens ook erg leuk als cadeauverpakking voor snoepjes, kralen,  sieraden of iets dergelijks. Maar knip het bekertje dan zo in dat in het midden geen opening zit, maar dat het geheel gesloten is.

How-to  bloempotje ( cadeauverpakking) van een kartonnen bekertje

Gezonde traktatie gemaakt van kartonnen bekertje

Haal iets meer kartonnen bekertjes dan dat je nodig hebt, er mislukken er altijd wel een paar (ik spreek uit ervaring). De kartonnen bekertjes heb je in allerlei leuke kleurtjes en groottes.

  • Knip allereerst het bovenste randje van de beker af.
  • Knip vervolgens de beker aan de bovenkant op verschillende plekken in. Ik vouw het bekertje iets dubbel zodat ik twee knipjes kan maken die precies tegenover elkaar liggen. Dan draai ik hem een kwartslag en doe dat nog een keer. Daarna knip ik het bekertje tussen twee bestaande ‘knipjes’ nog een keer in (volgen jullie het nog?). Uiteindelijk is de bovenkant van het bekertje dan op 8 plekken ingeknipt. Een kleine tip: de eerste twee bekers waren mislukt omdat ik in moest schatten hoe diep ik in moest knippen zodat er in het midden nog een kleine opening overbleef. Heb je de juiste afstand gevonden, zet dan met watervaste stift een streepje op je schaar. Dan knip je het bekertje overal even ver in.
  • Vouw daarna alle stukjes naar het midden en zorg dat het volgende stukje telkens over het stukje ervoor valt. Het allerlaatste ‘flapje’ stop je dan weer onder de allereerste. Zo krijg je het geheel mooi open en weer dicht. Kijk goed naar de foto’s want die zeggen veel meer dan deze ontzettend slechte uitleg.

De gezonde traktatie maken

Gezonde traktatie gemaakt van kartonnen bekertje

Ik (of eigenlijk mijn vriend, maar die mocht ik niet vernoemen in dit stuk…) heb de bloemen uit gekleurd papier geknipt, op een groen rietje geplakt (voordat jullie allerlei winkels af gaan struinen: je kunt deze bij de Blokker kopen) en een groen blaadje met tekst er op geplakt. Als laatste plakten we in het midden van de bloem een foto van de jarige job en de bloem was klaar. Ik gebruik een puncher om de foto’s uit te knippen, dat werkt snel en gemakkelijk.

Op de ochtend van het trakteren toverde ik mezelf om in een assembleermachine en ging aan de slag. Om te zorgen dat het bloemetje mooi rechtop blijft staan, heb ik allereerst een stukje kaas in het bloempotje gedaan en daar het rietje in gestoken. Werkt perfect, de bloemen hebben een lichte windhoos op het schoolplein doorstaan. Daarna heb ik de bakjes gevuld met krentjes en druiven.

De kritische jarige job was erg blij met de traktatie en ook hier geldt: dochter blij, mama ook blij.
Nog even een fotootje van het geheel:

Gezonde traktatie gemaakt van kartonnen bekertje
De kindjes vonden het ook leuk en vooral erg lekker, dus….missie geslaagd!
Je kunt erg veel leuke variaties hierop maken, ik ben benieuwd naar die van jullie.

Nog een fijne dag!

♥ Marleen ♥

p.s. Wanneer je mijn Facebookpagina liked, dan word je automatisch op de hoogte gebracht wanneer er nieuwe artikelen zijn.

Comments

comments

Geplaatst in Traktatie

Geef een reactie

1 Reacties
nov 3, 2013
18:52
#1 Ikram :

Waw! Zo’n makkelijke manier om leuke buideltjes te maken! Topidee :) Bedankt!

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten