Een boektaart ‘het leven van een loser’, met how-to

Gepost door Marleen 5 reacties

Mijn achterneefje was jarig en werd 10 jaar, een echte tiener dus! Hij is een fervent voetballiefhebber, zo’n twee jaar terug maakte ik voor hem een voetbaltaart. Maar deze keer wilde hij iets anders, en oh wat was het leuk om dit te maken.

Hij leest graag de boeken van ‘het leven van een loser’. Dit zijn de in het Nederlands vertaalde boeken van de Amerikaanse schrijven Jeff Kinney. De boeken gaan over Bram Botermans, een supergrappige antiheld die door het leven struikelt. Een erg leuk onderwerp om te verwerken in een taart. Eerst wilde ik Bram boetseren maar dat is erg moeilijk omdat hij in 2D is getekend, toen bedacht ik me dat het wel erg leuk zou zijn om het boek na te maken.

Eerder postte ik op Facebook al een foto van het resultaat met het boek ernaast:

How-to boek taart

Tijdens het maken van de taart heb ik van enkele stappen foto’s gemaakt. Niet allemaal even duidelijk en het was de eerste keer dat ik een boektaart maakte, maar wellicht halen jullie er ideetjes uit als je er zelf een wilt maken. Tips voor aanpassingen, verbeterpunten e.d. hoor ik natuurlijk graag.

How-to boektaart

How-to taart in de vorm van een boek

 1. Voor het biscuit heb ik een vierkante bakvorm gebruikt. Snijd er een stukje vanaf en plaats die tegen de korte kant van het restant en je hebt een rechthoek.
 2. Van te voren had ik een afdruk van de kaft uitgeprint. Deze had ik een afmeting  gegeven die te maken was door de vierkante biscuit te versnijden. Deze afdruk heb ik er tijdens het maken van de taart telkens bijgehouden voor de verhoudingen, kleur e.d.
 3. Nadat ik het biscuit gevuld en afgesmeerd had, leek het me het slimste om met de zijkant van de taart, met de bladzijden, te beginnen. Het is wel belangrijk om de taart goed strak af te smeren, want dan krijg je de hoeken van het boek (en de bladzijden) ook mooi strak. Nadat ik had gemeten wat de hoogte van de bladzijden moest worden en wat de lengte was van de drie zijden waar je de bladzijdes ziet (2 x de korte en 1 x de lange zijde), rolde ik witte fondant uit en sneed precies deze afmeting uit.
 4. Daarna duwde ik er met de liniaal randen in die de bladzijden voor moesten stellen. Omdat het fondant hierdoor iets uitrekt duwde ik, voordat ik de fondant tegen de taart plaatste, met de liniaal alle zijden weer netjes recht.
 5. Als je zo’n lange lap tegen een taart aan moet plakken dan is de kans groot dat e.e.a. vervormt en dat wilde ik voorkomen. Daarom besloot ik een goed schoongemaakte placemat in te smeren met Crisco en daar de lap fondant op te leggen (met de goede zijde op de placemat). Door de Crisco bleef de fondant op de placemat plakken en kon ik het geheel makkelijk verticaal tegen de biscuit zetten zonder de fondant te vervormen. Hopelijk is de foto een beetje duidelijker dan deze uitleg ;-).
 6. Met twee smoothers duwde ik de hoeken voorzichtig wat strakker en het geheel begon al wat meer op een boek te lijken.
 7. Vervolgens rolde ik in de kleur van de kaft een sliert fondant die ik aan de onderzijde er tegenaan drukte om de kaft aan de onderkant van het boek na te bootsen.
 8. Daarna kwam de kaft er bovenop. Ook die was precies opgemeten en ik had de fondant iets dikker gehouden zodat de kaft wat meer ‘body’ zou krijgen.
 9. De rug van het boek was gestreept en bestond uit twee kleuren. Op de basiskleur legde ik reepjes van de donkere kleur en rolde er daarna met een roller overheen zodat het geheel overal even dik werd. Daarna werd ook hieruit de juiste afmeting uit gesneden en tegen de taart aan geplaatst. En hoppa, het boek was klaar.
 10. Met een karteltooltje gaf ik wat randen aan (tip: doe dat niet net zoals ik met de hand, want voor je het weet is het niet zo recht al verwacht….ik spreek uit ervaring).
 11.  Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met de afbeelding op de kaft van het boek. Er zaten verschillende soorten letters op, hoe ik die gemaakt heb leg ik uit in een andere post want anders wordt dit wel een heel erg lang verhaal. Ook zal ik dan proberen uit te leggen hoe ik het plaatje van Bram heb gemaakt.

 

Maar ik was erg tevreden met het resultaat en de jarige job ook, wat was het een leuke taart om te maken. Hieronder nog wat fotootjes van het resultaat:

How-to boek taart

Hebben jullie wel eens een boektaart gemaakt?

Nog een fijne dag!

♥ Marleen ♥

 

Comments

comments

Geplaatst in How-to's, Taarten

Geef een reactie

5 Reacties
apr 15, 2014
12:54
#1 Frederike :

Ik ben gek op jouw beschrijvingen. Deze deelde ik op FB en ik mag ‘m gaan maken voor een jongen van 11. :-)

apr 15, 2014
13:32
#2 Marleen :

Dank je wel! Succes met het maken van de taart, stuur je een fotootje als hij af is?

mei 16, 2014
12:23
#3 Frederike :

Ja zal ik doen! Het heeft wat vertraging opgelopen allemaal maar volgende week gaat het gebeuren. Heb je de how-to van het plaatje van Bram toevallig nog gemaakt? Ik ben nu geneigd om een sheet te gaan bestellen! Dat zal ook wel mooi worden maar niet zo leuk als zelf doen.

mei 16, 2014
18:34
#4 Marleen :

Als ik jou was zou ik een sheet bestellen, scheelt heel wat tijd en lijkt me er ook erg leuk uitzien. Succes!

feb 12, 2015
11:49
#5 Helga Wienk :

Hoi Marleen,
Wat een geweldige taart!! Het is mij nog niet duidelijk hoe je zo mooi die plaatjes er op hebt gekregen. Kan je mij vertellen hoe je dit hebt gedaan?
Groetjes Helga

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten