How-to lussenstrik van fondant

Gepost door Marleen 0 reacties

Vandaag leg ik uit hoe je een lussenstrik van fondant maakt. Deze strik ziet er erg moeilijk uit, maar dat is helemaal niet. Dus wil je als (beginnende) taartenbakker indruk maken, maak dan deze lussenstrik voor op je taart.

De tweede taart die ik maakte had een lussenstrik. Ook kwam er een strik op de taart voor de eerste verjaardag van mijn jongste dochter. De taart die ik toen voor ogen had mislukte helemaal, waardoor ik uiteindelijk te weinig tijd had. Maar door de lussenstrik is het uiteindelijk toch een mooie taart geworden.

Verjaardagstaart met lussenstrik van fondant

Taart voor mijn jongste dochter

How-to lussenstrik van fondant

How-to lussenstrik van fondant

 1. Wat heb je nodig: fondant, een rolstok, een mesje en eventueel een liniaal om recht te kunnen snijden. Je kunt tylose gebruiken voor het uitharden van de fondant, maar dat is niet perse nodig. Het duurt dan langer voordat de fondant iets uitgehard is. Ik heb een ‘ribbon cutter’ gebruikt om de stroken fondant te snijden, maar het gaat net zo gemakkelijk met een mesje en liniaal.
 2. Je rolt de fondant uit en snijdt er stroken fondant uit. Bekijk zelf welke grootte je mooi vindt, ik houd meestal zo’n 12 cm lengte aan.
  De lussenstrik bouw je op met 5 lussen als basis, waar je ook weer 5 lussen op plaatst. Als laatste kun je 1 of 2 lussen bovenop gebruiken. In de how-to heb ik twee lussen gebruikt, maar wil je wat meer symmetrie, kies dan voor 1 lus. Hoe dat eruit ziet, zie je bij de taart voor mijn jongste dochter.
 3. Je snijdt dus 11 of 12 stroken uit. Daarnaast heb je twee cirkels van fondant nodig; een grotere die als basis dient en een iets kleinere voor tussen de lagen.
 4. Plak de uiteinden van een strook op elkaar.
 5. Snijdt de hoekjes van de uiteinden af.
 6. Leg de lussen op hun zijkant, je kunt ze dan nog een beetje mooi in vorm leggen.
 7. Laat ze even liggen zodat ze lichtjes uitharden en draai ze dan om, je kunt dan ook nog de andere kant wat corrigeren. Het is niet verstandig om ze helemaal uit te laten harden, want bij het in elkaar zetten van de strik is de kans dan groter dat een lus breekt.
 8. Om te voorkomen dat de lussen inzakken, plaats je wat keukenpapier in de lussen.
 9. Dan kan de strik in elkaar gezet worden. Op de grootste cirkel plaats je 5 lussen, deze maak je vast met water of eetbare lijm.
 10. Vervolgens plaats je de kleinere cirkel op het geheel. Deze cirkel zorgt er voor dat je de volgende laag beter kan bevestigen.
 11. De volgende 5 lussen plaats je zo dat een lus telkens tussen twee daaronder gelegen lussen ligt.
 12. Als laatste vul je de strik met de resterende lus(sen) en klaar is Kees je strik. Laat de strik een nachtje drogen en verwijder het keukenpapier voordat je de strik op de taart plaatst.

Tips:

 • In deze how-to heb ik een ribbon cutter tool met een reliëf gebruikt, maar het is ook leuk om de strikken te voorzien van stipjes of bloemen in een contrasterende kleur, of om de randen te accentueren.
 • De strik kun je gemakkelijk een tijdje van te voren maken. Plaats hem na het uitharden in een afsluitbaar bakje of in een plastic zakje zodat er niks mee gebeurt. Net voordat je de strik op de taart plaatst, haal je het keukenpapier eruit.

Veel bakplezier!

♥ Marleen ♥

Comments

comments

Geplaatst in How-to's

Geef een reactie

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten