How-to: een tiara van fondant maken.

Gepost door Marleen 8 reacties

Eerder maakte ik al eens een tiara van royal icing, deze keer wilde ik voor een jarig prinsesje een tiara van fondant maken. Op internet had ik al een how-to gevonden waarbij je de tiara eerst ‘plat’ maakt en dan op een gebogen voorwerp (vaas of fles) legt om te drogen. Deze methode heb ik geprobeerd, maar dat werkte bij mij niet zo goed. De aan elkaar gemaakte/ geplakte onderdelen lieten los en gleden weg. Na enige frustratie is het me op een andere manier gelukt, dankzij een filmpje op YouTube. Hieronder leg ik uit hoe ik het gedaan heb.

Wat heb je nodig om een tiara van fondant te maken:

 • fondant
 • tylose
 • fles (of vaas of schaal o.i.d.)
 • sugargun* (maar je kunt natuurlijk ook zelf rollen of de knoflookpers gebruiken)
 • bakpapier
 • plakband
 • crisco
 • sjabloon van een tiara (optioneel)
 • satéprikker of modelling tools
 • mesje
 • roller

* Een sugargun (‘klei pistool’) is een apparaatje waarmee je fondant of marsepein door een soort geperforeerde disc (malletje) kan persen waardoor verschillende soorten sliertjes ontstaan. Deze kun je dan gebruiken voor linten, haartjes voor poppetjes, rails, gras enz. enz. De mogelijkheden zijn enorm! Het is een soort uitgebreide knoflookpers ;-).

How-to tiara van fondant:

How-to: een tiara van fondant maken

 1. Leg alle spullen klaar zodat je tijdens het maken niet alles bij elkaar hoeft te zoeken.
 2. Wanneer je een sjabloon gebruikt dan plaats je die op de fles en bedek je deze met bakpapier. Ik heb bij dit voorbeeld geen sjabloon gebruikt dus ik leg het bakpapier rechtstreeks op de fles. Plak boven en onder rondom plakband zodat het bakpapier niet kan verschuiven en leg onder de fles een opgerolde handdoek zodat de fles niet om kan rollen. Om de zorgen dat de fondant niet van het gladde bakpapier afschuift, smeer je wat crisco op het bakpapier.
 3. Vervolgens ga je de tiara maken van slierten fondant. Ik heb wat tylose door de fondant gemengd zodat hij sneller en beter uithardt. De meeste fondant hardt uit zichzelf ook goed uit, maar dan duurt het wat langer. Als basis, om het geheel wat steviger te maken, heb ik een dikkere rol fondant gebruikt, de rest heb ik gemaakt met dunne sliertjes. Ik heb grijze fondant gebruikt omdat ik de tiara zilver wilde dusten en dat lukt het beste met grijze fondant.
 4. Je rolt en buigt de slierten met de hand, eventueel met behulp van een satéprikker of modelling tool (dan kun je hem niet iets beter de goede kant op drukken). Vervolgens plak je het aan elkaar met water of eetbare lijm (water en tylose).
 5. Als je klaar bent, dan moet het geheel drogen. Ik heb de tiara nog wat versierd met suikerparels.
 6. Na ongeveer vier uur voelde de fondant al redelijk stevig waardoor ik besloot het los te maken van de fles. De tiara bleef meteen stevig staan (gelukkig ;-)) en kon zo nog sneller uitharden.

Vervolgens heb ik hem zilver gemaakt door zilverdust te mengen met een alcoholische drank (de alcohol vervliegt) en de tiara was klaar om op een mooie taart gezet te worden. Hieronder zie je het resultaat:

How-to: een tiara van fondant maken

Template tiara

(aanvulling 12 maart 2014)

Op mijn foto’s zie je een template voor een tiara. Deze heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar ik heb er zelf een verzonnen.

Ik heb hem iets netter geschetst zodat jullie hem ook kunnen gebruiken. Klik hiervoor op onderstaande afbeelding zodat je hem groter op het scherm krijgt. Klik er vervolgens met je rechter muisknop op en kies voor ‘opslaan als’. Je kunt hem dan op je eigen gewenste grootte uitprinten.

Weet je niet hoe je dit moet doen, dan zou je de afbeelding ook in Word in kunnen voegen en dan wat kunnen spelen met de afmeting. Het is ook leuk om nog in de bovenste ‘lus’ de beginletter van de jarige job toe te voegen.

TemplateTiara zoetezinnen.nl

Tips:

 • Op Google kun je veel sjablonen van tiara’s vinden wanneer je zoekt op ‘template tiara’.
 • Houd een liniaal bij de hand. Dit is handig wanneer je twee dezelfde ‘krullen’ wilt maken. Je kunt er natuurlijk ook een lange sliert in tweeën snijden maar soms breekt er eentje of is de sliert niet lang genoeg om te splitsen en dan is het handig als je weet hoe lang de eerste was.

Hopelijk lukt het jullie ook om met deze how-to een mooie tiara te maken. Ik zou het leuk vinden wanneer je een foto van de door jou gemaakte tiara stuurt. Ik zal hem dan ook op deze site plaatsen.

 

Veel bakplezier!

♥ Marleen ♥

p.s. als je op de hoogte wilt blijven van wat ik allemaal blog, dan kun je aan de rechter zijde van de site abonneren op deze blog. Je ontvangt dan een bericht wanneer ik een nieuwe blogpost heb geplaatst. Je kunt mijn blog natuurlijk ook toevoegen aan je Bloglovin’ account (Bloglovin’ is een gratis online dienst/app die ervoor zorgt dat je in één handig overzicht precies kunt zien welke van je favoriete blogs een nieuw artikel online hebben geplaatst).

Comments

comments

Geef een reactie

8 Reacties
mrt 4, 2013
17:47
#1 Ikram :

Waw deze is echt chique geworden! :)

jun 23, 2013
15:33
#2 Teddy :

Kun je dit nog eten als het uitgehard is? ik ga een taart maken voor mijn achternichtje en die wil heel graag een kroontje erop. het leek mij een leuk idee om niet een plastic kroontje te kopen maar er zelf een te maken en als het kan dat ze die op kan eten.

jun 23, 2013
20:43
#3 Marleen :

Je kan het wel eten. Ikzelf vind zo’n homp fondant dat wat harder is niet lekker, maar kinderen vinden het meestal geweldig. Mijn poppetjes worden ook altijd snel opgegeten. Het idee dat ze het kunnen eten vinden ze vaak erg leuk. Succes!

okt 28, 2013
13:08
#4 Hanna :

Wauw! Geweldig uitgelegd!! Thanx!

mei 11, 2014
17:28
#5 Catharina :

Hoi,
Die van mij valt steeds uit elkaar
Ik leg het op de fles maar na 4 uur is hij nog niet hard ondanks gebruik van tylose
Waneer ik het dus langer zo laat liggen valt de zijkant steeds kapot
Heb jij een idee hoe of wat ik kan doen om het beter te krijgen

mei 13, 2014
07:11
#6 Marleen :

Hoi Catharina, dat is wel echt vervelend. Wat voor merk fondant gebruik je? (Ik heb ooit gelezen dat sommige fondant niet goed uitharden, ook niet met tylose). Ik gebruik zelf fondant van Funcakes. Als de tiara uit elkaar valt, blijven de losse onderdelen dan op zich wel goed in vorm? Anders is het misschien een idee om na 4 uur de fles weer recht te zetten en de tiara voorzichtig naar beneden te schuiven zodat hij wel rechtop staat, maar met nog wel de fles erachter (leg ik het zo duidelijk uit?). Hoe maak je de onderdelen vast, met water? Probeer anders wat tylose in water op te lossen, je krijgt dan een soort doorzichtige gel. Hiermee plakt alles nog beter aan elkaar.

dec 9, 2015
15:21
#7 jindra :

Hoi Marleen, zojuis heb ik twee tiara’s gemaakt. Als deze hard zijn, kunnen ze dan meteen op de taart? Wordt het fondant in de koelkast weer zacht? Hoop dat je kan reageren. Dank alvast!

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten