How-to voetbaltaart + sjabloon vijf- en zeshoeken

Gepost door Marleen 48 reacties

Ik mocht weer een taartje maken en na al de meidentaarten was het deze keer voor een jongen, joepie!
En waar houdt een jongen die 8 wordt van….voetballen! Hij was niet echt supporter van een bepaalde club dus besloot ik dat het Nederlandse elftal als inspiratie zou dienen. Dit is het resultaat:

How-to voetbaltaart met sjabloon voor vijf- en zeshoeken

Op internet is heel wat informatie te vinden over het maken van een voetbaltaart met een (blanda) schaal waar ik veel van geleerd heb. Zo wist ik niet dat een voetbal bestaat uit zwarte vijfhoeken en witte zeshoeken. Ik dacht dat de vlakjes allemaal dezelfde vorm hadden, ik ben blij dat ik dat in ieder geval op tijd gelezen had.

Afmeting vlakken berekenen van een voetbaltaart

Nu bestaat er een formule om de lengtes van de zijdes van de vlakken te berekenen waarna je ze zelf uit kan tekenen, het gaat om de volgende formule (bedankt internet ;-) ):

Omtrek van de boltaart in cm  x 2 en dit geheel gedeeld door 30 is de lengte in cm van de  zijde van de vijfhoek of zeshoek en nogmaals let op: de zwarte vlakjes zijn vijfhoeken, de witte vlakken zijn zeshoeken.
Heeft je schaal bijvoorbeeld een omtrek van 20 cm, dan is de lengte van een zijde 20 x 2=40, gedeeld door 30=1,33 cm.

Template/ sjabloon voor een voetbaltaart 

Op internet heb ik tabellen gevonden met de juiste afmetingen en hier en daar een vijf- en zeshoek op schaal, maar aangezien ik bouwkundige ben en veel werk met autocad (tekenprogramma) heb ik voor diverse afmetingen blandaschalen (Ikea) de vijf- en zeshoeken op schaal getekend.
Als je schaal van glas is dan heb je al wat marge voor het vullen en afsmeren van de taart. De rvs blandaschalen van de Ikea zijn erg dun, dus heb ik voor de berekening een halve cm bij de diameter opgeteld omdat het biscuit iets ruimer wordt door het vullen en afsmeren. Je kunt natuurlijk ook de diameter van je taart na het vullen en afsmeren meten en dan via de formule de zijdes berekenen, maar voor de template heb ik in ieder geval de marge van 0,5 cm aangehouden.

De pdfjes met de vijf- en zeshoeken op schaal zijn hieronder te downloaden. Zo hoef je zelf niet te gaan tekenen of bestaande vormen te gaan verschalen. Wanneer je vanuit het pdfje terug wilt naar deze pagina, klik dan op de ‘vorige’ knop van je internetbrowser.

(Blanda) RVS schaal met een diameter van 12 cm: Klik hier
(Blanda) RVS schaal met een diameter van 20 cm: Klik hier
(Blanda) RVS schaal met een diameter van 28 cm: Klik hier
(Blanda) RVS schaal met een diameter van 36 cm: Klik hier (let op: 2 pagina’s)

Aanvulling:
Schaal met een diameter van 15 cm: Klik hier
Schaal met een diameter van 18 cm: Klik hier
Schaal met een diameter van 22 cm: Klik hier
Schaal met een diameter van 9 cm: Klik hier (de Wilton mini ball pan heeft deze diameter)
Schaal met een diameter van 24 cm: Klik hier

De Wilton ‘sports ball’ bakpan heeft ook een diameter van 22 cm, waarschijnlijk kan je hiervoor ook bovenstaande template gebruiken, maar Wilton heeft voor deze pan ook een template, deze is hier te downloaden.

Let op: bij het printen moet je aangeven dat de pagina niet verschaald dient te worden. Ik heb de afmetingen van de zijdes ook op het pdfje gezet zodat je voor de zekerheid nog even na kan meten met een liniaal, dan weet je zeker dat je hem goed geprint hebt.

Printscreen printen sjabloon voor voetbaltaart

De volgende schalen met bijbehorende afmetingen heb ik voor mijn template aangehouden:

diameter + marge omtrek  lengte zijde vijf- of zeshoek
12  12,5  39,27  2,62
15  15,5  48,69  3,25
20  20,5  64,40  4,29
28  28,5  89,54  5,97
36  36,5  114,67  7,64

Mis je een afmeting van een schaal, laat het me dan weten dan kan ik hem toevoegen. Je kunt tot dan de formule gebruiken om de zijdes te berekenen.

How-to met gebruik van een sjabloon voor een voetbaltaart

Nu dan even de toelichting wat te doen als je het biscuit gebakken, gevuld en afgesmeerd hebt:
Je bekleedt het biscuit met witte fondant en plaatst daar de zwarte vijfhoeken op. Voor een halve voetbal heb je 6 zwarte vijfhoeken nodig, voor een hele voetbal 11 (een voetbal heeft 12 zwarte vlakken, maar omdat hij op de onderste zwarte vlak rust kan je die weglaten).

Begin met een zwarte vijfhoek bovenop de (halve) bal, je maakt deze vast met water of eetbare lijm (water met tylose). Pak de witte papieren zeshoek en plaats die met één zijde tegen een zijde van de zwarte vijfhoek. Met een mesje zet je een lijn om de zeshoek (let op, druk niet te hard want dan ga je door de fondant. Het gaat er alleen om dat je de omtrek ziet). Doe hetzelfde bij de andere vier zijden van de zwarte vijfhoek.

Vervolgens kun je vijf zwarte vijfhoeken plaatsen (zie de foto van mijn halve voetbal als voorbeeld voor als je twijfelt waar je ze moet plaatsen).

Voorbeeld halve voetbal gemaakt met sjabloon voor een voetbaltaart

Het kan zijn dat je ze aan de onderkant iets moet afkorten als je een halve voetbal plaatst. Ikzelf heb nog geen hele voetbal gemaakt, dus als je twijfelt over de vlakverdeling, dan kun je het beste even op internet een plaatje van een voetbal op zoeken.

Tips

  • Ga de randen van de witte en zwarte vlakken langs met een karteltool (ik heb die zelf geen, maar ik heb een Play-Doh-mesje gebruikt, dank je wel dochter :-) ), zo lijken ze meer op gestikte randen en zo druk je de zwarte randen iets platter waardoor de overgang niet meer zo opvalt. Als je een fijn kartelmesje hebt, dan kun je die misschien ook wel gebruiken, maar ook hier geldt dan weer: druk niet te hard.
  • Plastificeer de vijf- en zeshoeken. Zo kun je ze hergebruiken, maar het is ook gemakkelijker in gebruik. Je kunt ze schoonmaken, ze gaan niet kapot en je kunt er gemakkelijker met een mes langsgaan.
  • Wanneer je een hele voetbal maakt, snijd dan een stukje van de onderste helft af, zo staat hij stabieler. Plaats tussen beide helften een taartkarton en plaats in het midden wat dowels/ stokjes. Zo kun je het later wat beter aansnijden en behoudt de bal beter zijn vorm.
  • Je kunt de rvs schalen kopen bij Ikea (Blanda), maar naar ik begreep kun je ze ook halen bij o.a. de Blokker, Hema en Xenos.

Hebben jullie zelf tips of aanvullingen op deze how-to of staan er ergens foutjes of onduidelijkheden in, dan hoor ik dat graag!

Oh ja, even voor de liefhebbers: de taart was gevuld met bonbonblocvulling en kersenvlaaivulling en afgesmeerd met botercrème 1:1.

Succes!

 

Comments

comments

Geplaatst in How-to's, Taarten, Tips & Tricks

Geef een reactie

48 Reacties
nov 26, 2011
12:34
#1 Petra :

Wat een super how-to!! Mijn complimenten dat je voor (bijna) alle voorkomende maten dit hebt gemaakt.
Zelf heb ik een 15 cm schaaltje, en volgens mij hebben dat er dat wel meer, dus als je die ook nog zou willen toevoegen… zou ik heeel blij zijn :-)

Groetjes,
Petra

nov 26, 2011
14:16
#2 Marleen :

Dank je Petra, ik zal hem er vanavond of morgenvroeg opzetten en laat het je dan weten!

nov 26, 2011
18:02
#3 Petra :

Jij bent snel :-) Hartstikke fijn!

nov 26, 2011
20:52
#4 Marleen :

Hij staat erbij!

jan 26, 2012
16:00
#5 Taartjenodig :

Super!!! Ik ga hem vanavond gebruiken. Dank je wel!

apr 26, 2012
10:23
#6 Marilyn :

Na aardig wat sporen op internet hoe je een voetbaltaart maakt kwam ik op uw site terecht…gelukkig. Nu heb ik de standaard vorm vban wilton met de afmetingen, Formaat: 22 cm doorsnee, 8.75 cm hoog. Heeft u hier ook een formule voor?

Groetjes,
Marilyn

apr 27, 2012
15:06
#7 Marleen :

Hallo Marilyn,

Ik heb een template toegevoegd. Als het een Wilton Sports Ball bakpan is dan heeft Wilton er ook zelf een template voor, een link daar naartoe heb ik ook in mijn post toegevoegd.

Succes, ik ben benieuwd naar het resultaat!

Groetjes, Marleen

apr 29, 2012
19:29
#8 Marilyn :

Dank je wel Marleen voor de genomen moeite.
Ga er volgende week mee aan de slag dus laat wel even weten hoe het is geworden.

Groetjes,
Marilyn

jun 5, 2012
19:41
#9 margo :

hoi Marleen,
Wat een super uitleg en wat geweldig dat je dit zimaar even voor iedereen wilt uitrekenen! ik heb een ronde schaal van 18 cm, heb je daar ook een formule voor? Alvast bedankt in ieder geval.

jun 6, 2012
11:49
#10 Sofie :

Mooie taart geworden! Zou je het leuk vinden als ik de foto plaats in een overzicht van leuke voetbal cucakejes en taarten? Pagina wordt dan zoiets als dit (thema pasen): http://www.taartinspiratie.com/taarten-en-cupcakes/feestdagen/pasen/

Groetjes,
Sofie

jun 7, 2012
20:54
#11 Marleen :

Wauw Sofie, wat een leuke site heb je zeg! Ik zou het erg leuk vinden als ik op je site mag komen, dank je wel!

jun 7, 2012
21:08
#12 Marleen :

Hoi Margo, ik heb een template voor een schaal met een diameter van 18 cm toegevoegd, controleer na het printen even of de afmetingen kloppen. Succes ermee, ik ben benieuwd naar je resultaat!

Groetjes,
Marleen

jun 8, 2012
22:20
#13 Sofie :

Hoi Marleen,
Hij staat erbij, super handig ook die how-to, ik merk dat al meerderen er gebruik van hebben kunnen maken :)
http://www.taartinspiratie.com/feestelijke-voetbaltaart-voor-een-verjaardag-of-voetbalfeest/

jun 10, 2012
12:29
#14 Sigrid :

Wat reuze handig en een leuke site!!
Ik heb de Wilton mini ball pan (9cm)zou je deze maat er ook bij kunnen zetten???
Alvast bedankt!
Groetjes,
Sigrid.

jun 14, 2012
11:56
#15 Frederike :

Heel fijn! Ik mag volgende maand mijn eerste halve bal maken en dit ziet er ideaal uit. Dank je wel.

jun 22, 2012
18:14
#16 Petra :

Heal erg bedankt, super handig, heb ze opgeslagen!

jun 25, 2012
11:35
#17 Marjorie :

Dit is precies wat ik zocht!! Nu komt het helemaal goed met de voetbaltaart voor mijn zoontje. Dank je wel hoor!

Gr. Marjorie

sep 12, 2012
17:54
#18 Carine :

Supergoede uitleg, nu kan ik met een gerust hart aan de voetbaltaart beginnen! Hartelijk dank!

okt 20, 2012
09:27
#19 Gwen :

Geweldig! Precies wat ik zocht. We gaan zo aan de slag en zullen Opa een enorme verrassing gaan bezorgen!

okt 20, 2012
10:17
#20 Marleen :

Leuk om te horen! Succes er mee!

dec 29, 2012
10:39
#21 Daimy :

Hallo, ik wil deze bal gaan maken in een blandaschaal van 12 cm, nu wil ik graag weten hoeveel witte en zwarte rolfondant ik hier ongeveer voor nodig heb, weet je dat misschien ook? groetjes!

dec 31, 2012
12:04
#22 Marleen :

Voor een blanda schaal met een diameter van 12 cm heb je ongeveer 200 gram fondant nodig om te bedekken, voor de witte fondant kun je dus 200 gram aanhouden. Je hebt 6 vlakken zwarte vlakken nodig, in verhouding zou dat 75 gram betekenen. Het is een schatting maar ik denk dat je er een heel eind mee komt. Laat maar even weten hoeveel je uiteindelijk nodig hebt gehad. Succes!

jan 6, 2013
19:11
#23 Daimy :

Hallo!
Ik wil deze bal gaan maken, en ik heb een blanda schaal van 12 cm.
Nu vroeg ik mij alleen af hoeveel witte en zwarte rolfondant ik hier ongeveer voor nodig heb? Ook wilde ik vragen welke maat vorm u heeft gebruikt voor de ronde ‘basis’ taart, en hoeveel rolfondant je daar ongeveer voor nodig hebt, want ik heb een springvorm van 28 cm.
groetjes!

jan 6, 2013
20:05
#24 Marleen :

In een eerdere reactie lees je mijn antwoord op het zwarte en witte fondant. Op http://www.deleukstetaarten.nl zie je links een kopje met ‘tabellen’ staan. Daar kun je terugvinden hoeveel fondant je nodig hebt, maar ook hoeveel stukjes je eruit kan halen e.d. , erg handig! Ikzelf heb een basis vorm van 24 cm en eentje van 26 cm. Succes!

mrt 12, 2013
15:29
#25 Marjo :

Hallo Marleen.

ik heb veel complimenten ontvangen voor de voetbaltaart, en die heb ik te danken aan jouw geweldige How-to, helemaal super.

Groetjes Marjo.

mrt 13, 2013
18:38
#26 ester :

Ik heb een blanda van 24cm hen je hier ook de afmetingen van?

mrt 17, 2013
20:42
#27 Marleen :

Ester,

Ik heb hem toegevoegd, meet na het printen nog even of hij goed op schaal is. Ik hoor graag hoe hij geworden is, succes!

Marleen

mrt 18, 2013
06:48
#28 Ester :

Bedankt voor het toevoegen!
Heb inmiddels de taart gemaakt met de formule die je hierboven had beschreven en dat werkte perfect!
Ik heb de template opgeslagen want ik denk dat er nog meer zullen volgen!

Dit is de taart geworden:
http://media-cache-lt0.pinterest.com/originals/c8/0e/93/c80e93517eccf6c7ec3949bfa7fda70d.jpg

apr 11, 2013
09:17
#29 Arjanne :

Ik zoek een afmeting om een cupcake mee te bekleden. Alleen de bovenkant daarvan. Ik kan er geen goede maat voor vinden.Tips??

apr 12, 2013
19:59
#30 Marleen :

Als ik een cupcake zou gaan bekleden dan zou ik het denk ik anders doen dan de witte en zwarte vlakken op maat uitsnijden en dan als mal te gebruiken. De kans dat het dan niet goed aansluit en niet goed past is op zo’n afmeting denk ik groter. Ik zou op internet een mooi plaatje van een (2D) voetbal zoeken en deze op de juiste maat uitprinten (diameter zo’n 7 cm). Die leg je dan over een lap uitgerolde zwarte fondant en dan prik je met een schone naald langs de randjes (van de zwarte vlakken). Wanneer je dan het plaatje weghaalt dan zie je gestippelde lijnen en dan kun je de zwarte vlakjes uitsnijden. Op een wit rondje met dezelfde diameter leg je dan ook deze voetbal en dan zet je een puntje op de hoeken, zo heb je een soort hulppunten die je kan gebruiken om de uitgesneden zwarte vlakken op de goede plek neer te leggen. Hopelijk heb ik het een beetje duidelijk uitgelegd. Succes! Laat je even weten hoe je het uiteindelijk gedaan heb, misschien kan het nog veel gemakkelijker.

apr 13, 2013
09:07
#31 Celine :

Ik zou ook cupcakes maken maar heb gelezen dat er een voetbaluitsteker bestaat voor de cupcakes maar vind dit in nederland maar niet bij ons in België.

apr 13, 2013
09:19
#32 Marleen :

Klopt inderdaad, die maken ontzettend mooie voetbal-schildjes voor op de cupcake. Misschien kun je hem via een Nederlandse webshop bestellen?

mei 16, 2013
05:28
#33 Wendy :

Hoi hoi ik vind de uit leg echt geweldig en ik ga het ook zeker proberen. Nu heb ik een keer een boltaartje gemaakt. In een blanda schaaltje. Maar ik kon niet goed vinden hoelang gij in de oven moest. De tabellen die op het pak van de biscuitdeeg stonden was echt te kort. Kunnen jullie m verder helpen?

mei 28, 2013
12:00
#34 Marleen :

Hoi Wendy, mijn blog was een weekje aan het weigeren dus ik kan nu pas reageren. Ik heb alleen een blanda schaal met een diameter van 20 cm en die gaat ongeveer 50 minuten in de oven. Vanaf 45 minuten controleer ik dan met een prikker of hij van binnen droog is. Van andere afmetingen weet ik het niet, misschien vind je iets via google.nl of deleukstetaarten.nl. Succes!

mrt 23, 2014
09:34
#35 Kelly :

Hartelijk dank voor de sjablonen, mijn voetbaltaartje is als niets gelukt!!

apr 24, 2014
14:56
#36 Tanja :

Via deze weg wil ook ik je even bedanken voor deze How To! Echt super. Heb al aardig wat jongens blij gemaakt met een leuke voetbal taart!
Bedankt!
Groet Tanja

apr 24, 2014
17:20
#37 Marleen :

Bedankt voor je reactie! Daar zijn ze voor bedoeld, leuk dat je er al veel jongens blij mee hebt kunnen maken.

mei 6, 2014
07:19
#38 MarianH :

Hoi Marleen,

Ik lees dat jij de taart bekleed hebt met fondant, dit kan ook met marsepein lijkt mij? En heb je alleen de zwarte vijfhoeken erop geplakt? Hij is heel gaaf!

mei 6, 2014
07:39
#39 Marleen :

Hoi Marian,
Dat kan zeker ook met marsepein, het is maar net wat je fijner vindt om mee te werken. Ik heb inderdaad alleen de zwarte vijfhoeken uitgesneden en erop geplakt. Het malletje van het witte vlak heb ik vervolgens op de juiste plek op de taart gelegd en ben er voorzichtig met een mesje/ modelling tool omheen gegaan zodat je de contouren ziet. Ik ben benieuwd hoe hij geworden is.

Succes!

jun 11, 2014
07:40
#40 Marian :

Dank je wel Marleen! Ik ga hem vrijdag maken, zal laten weten hoe het gegaan is!
Jij bakt het biscuit gewoon in de bolvorm toch? Ik kom ook filmpjes tegen dat ze een rond biscuit bakken en dan de bolle schaal bekleden met folie en daarin plakken biscuit leggen met vulling er tussen. Wat is jou ervaring?

jun 11, 2014
11:44
#41 Marleen :

Hoi Marian,
Ik bak zelf inderdaad altijd in de bolvorm. Ik heb die filmpjes ook gezien, maar dat kost denk ik best veel tijd om het in elkaar te zetten en het strak af te smeren. Een biscuit die in een bolvorm is gebakken heb je zo gevuld en afgesmeerd. De vulling zal misschien niet zo goed verdeeld zijn als bij het bekleden van de bolvorm met biscuit, maar bij het uiteindelijke stuk taart zit er altijd voldoende vulling is.
Succes!

jul 26, 2014
17:33
#42 vivian :

Hoi Marleen,
Ik ben supergelukkig met je voetbal how-to! Heb de 15 cm sjabloon gebruikt, en daar staat een foutje in, je hebt daar de vijfhoek en de zeshoek “zwart “genoemd. Anngezien je voor de rest erg precies bent, dacht ik je een dienst te bewijzen je dat even te schrijven. Dat is wel het minste na het patroon van je gebruikt te hebben! Leuke site, prima tips!
Groetjes Vivian

sep 5, 2014
14:41
#43 Mellanie :

Ik heb hem net gemaakt en hij is helemaal goed gelukt! En dat mede dankzij jou! Echt super bedankt! Het was een eitje dankzij jouw how to en voorbeelden van de vlakken!!!!

mei 2, 2015
19:10
#44 Marjolein :

Hallo ik ben nu bezig met de voetbal taart voor me zoontje , ik heb ren blanda school van 28 cm ik heb hem nu 40 min in de oven en is nog helemaal niet gaar van binnen al wel bruin boven op en opengescheurd Hoelaat moet die in de ove

apr 8, 2016
20:09
#45 Frederique van Buuren :

Super bedankt – heel erg handig en met succes gebruikt!

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten