Icing, Tylose….wat betekent het allemaal? In deze post wat uitleg van diverse (bak)termen.

Gepost door Marleen 4 reacties

Bitton vraagtekenVaak kom ik termen tegen op internet en weet ik niet precies wat ermee bedoelt wordt. Ik heb ze verzameld en in deze post gezet, wellicht heb je er iets aan. De lijst wordt telkens aangevuld. Mis je iets, heb je een aanvulling of verbetering, dan laat het maar weten.

Coupler/ Adaptor
Dit is een soort plastic tuitje met een schroefdraad. Deze plaats je in je spuitzak en zo kun je gemakkelijk spuitmondjes wisselen zonder geknoei. Heb je bijvoorbeeld meerdere zakken gekleurde royal icing om koekjes te decoreren en maar één spuitmondje, dan kun je deze gemakkelijk verwisselen zonder deze telkens uit de spuitzak te halen.

Crisco (JEM Petal Base)
Dit is 100% plantaardige en onverzadigd vet en kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Ik gebruik het om mijn werkblad en roller in te vetten zodat het fondant er niet aan blijft plakken. Je kunt het daarnaast ook gebruiken om je bakblik in te vetten en om het fondant wat soepeler te maken. Wanneer ik fondant ga kleuren dan smeer ik mijn handen in met crisco, zo krijg ik mijn handen daarna gemakkelijker schoon.

Dummy
Een dummy is een neptaart die bekleed wordt als ‘echte’ taart. Als basis wordt een piepschuim vorm (in plaats van het gevulde biscuit) toegepast. Een dummy wordt vaak gebruikt als voorbeeld bij workshops of om ergens neer te zetten omdat het erg lang meegaat.

Eetbare lijm (ook wel ‘petal glue’ genoemd)
Dit wordt gebruikt om fondant of marsepein aan elkaar te ‘lijmen’. Erg gemakkelijk om decoraties op je taart te bevestigen of geboetseerde deeltje aan elkaar te maken. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het is ook goed zelf te maken. Meng een theelepel tylosepoeder met twee eetlepels water. Meng het goed door elkaar en laat het enkele uren (vaak wordt gezegd 12 uur maar dat geduld heb ik vaak niet dus bij mij zitten er minder uren tussen) koel staan totdat het poeder is opgelost en je een substantie hebt die vergelijkbaar is met behangerslijm. Als het te dik is kun je nog wat water toevoegen. Deze lijm is in de koelkast te bewaren.

Frillen
Dit is de techniek waarmee je, eventueel gebruikmakend van een ball-tool, de rand van fondant dunner maakt waardoor er een soort ruches ontstaan. Met deze techniek kun je bepaalde decoraties mooier maken, zoals bijvoorbeeld de randen van een roosje.

Fondant
Fondant is een substantie die in deegvorm vaak gebruikt wordt voor de vulling van bonbons en als rolfondant om taarten, cakejes en koekjes te versieren. Fondant wordt gemaakt door onder andere suiker en glucose te koken. Standaard heeft het een witte kleur. Fondant is in verschillende kleuren te koop maar je kunt het ook zelf kleuren.

Frosting ( ook wel botercrème genoemd)
Frosting wordt vaak gebruikt als toef of laag bovenop een cupcake. Het is een dikkere, zachte substantie en wordt niet hard.

Icing
De term icing wordt in het buitenland vaak gebruikt als algemene term voor mogelijke bedekkingen van taarten en cupcakes. Dus ook frosting, botercrème, royal icing en ganache vallen hier dan onder. Het in Nederland bedoelde Icing wordt gemaakt van suikerbakkerspoeder, eiwit(poeder) en een beetje citroenzuur dat je kan gebruiken als een glazuurlaag op bijvoorbeeld je cupcakes. Een variant hierop is Royal Icing.

Modeling paste
Fondant met tylose wordt ook wel ‘modeling paste’ genoemd.

Mold
Molds zijn (vaak siliconen) mallen om decoraties te maken. Je vult de mold met bijvoorbeeld fondant. Wanneer je deze eruit haalt dan heb je een mooie decoratie om op je taart te plaatsen. Ook heb je mallen waarmee sierranden gemaakt kunnen worden.

Rolfondant
Rolfondant is zacht en soepel fondant dat erg goed te kneden is en een fijne structuur heeft. Het blijft na verwerking vrij lang zacht (uiteindelijk krijgt het een semi-harde toplaag bij uitharding aan de lucht). In een afgesloten bakje of plastic zakje is het erg lang te bewaren. Rolfondant wordt o.a. gebruikt om taarten te bekleden.

Royal icing
Royal Icing is een stevige icing waarmee je, met behulp van een spuitzak en diverse spuitmondjes, decoraties kunt aanbrengen op een koekje, cupcake of taart. Vaak wordt het ook gebruikt om bijvoorbeeld losse bloemetjes te maken dia na uitharding op taart of cupcake geplaatst kan worden. Royal Icing hardt uit. Het bestaat uit suikerbakkerspoeder, eiwit(poeder) en citroenzuur. Je kan het kleuren met kleurstof (speciaal voor voedingsmiddelen). Wanneer je de Royal Icing na gebruik goed luchtdicht afdekt  is het in de koelkast ongeveer een maand houdbaar. Royal icing droogt hard op! Je kan de royal icing ook kleuren met voedingskleurstof.

Sugarpaste
Rolfondant wordt ook wel ‘sugarpaste’ genoemd.

Suikerbakkerspoeder (banketbakkerspoeder)
Suikerbakkerspoeder is vergelijkbaar met poedersuiker maar heeft een nog fijnere structuur. Het wordt onder andere gebruikt voor bereiding van botercrème en royal icing. Wanneer ik geen suikerbakkerspoeder meer in huis heb dan is het goed te vervangen door (gezeefde) poedersuiker. Je kunt het ook gebruiken om het plakken van fondant op je werkblad tegen te gaan, ik gebruik  daar echter liever crisco voor.

Tylose
Tylosepoeder wordt vaak gebruikt om fondant te versterken. Deze fondant is sterk en hardt uit waardoor het erg geschikt is om te modelleren of te boetseren. Vaak wordt aangegeven om 24 uur (of minimaal enkele uren) van te voren het tylosepoeder door de fondant te mengen (op 250 gram fondant gebruik je 3 gram tylose) en het in een plastic zakje of bakje in te laten inwerken. Wanneer je de fondant, versterkt met tylose, hierna wilt gaan gebruiken is het erg hard en moeilijk te verwerken. Je moet goed kneden om het weer soepel te krijgen. Wat ik zelf heb ervaren is dat het ook mogelijk is de tylose net van te voren door de fondant te mengen. Daarna hardt het erg goed uit en van te voren is de fondant nog lekker soepel en dus gemakkelijk om mee te werken. Wanneer je fondant versterkt met tylose erg hard is kun je het ook enkele seconden in de magnetron doen, dan wordt het weer wat soepeler. Let op, doe het niet te lang in de oven want dan smelt het en dan brand je je vingers. Fondant met tylose wordt ook wel ‘modeling paste’ genoemd.

 

 

 

Comments

comments

Geplaatst in Tips & Tricks

Geef een reactie

4 Reacties
nov 2, 2012
19:20
#1 Ikram :

Handig! Want je wordt ermee rond de oren geslagen, maar wat is nu wat? Hihi nu weet ik het wel :)

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten