Koekjesdeeg om van te snoepen…

Gepost door Marleen 3 reacties

Koekjesdeeg om te eten

Op een Amerikaanse site kwam ik een recept tegen van koekjesdeeg dat je ‘rauw’ (zonder te bakken) kan eten. Ik denk dat iedereen wel eens wat proeft van het koekjesdeeg voordat het de oven in gaat. Normaliter niet echt aan te raden want er zijn dan rauwe eieren in verwerkt, maar in dit recept is dat dus niet het geval. Ik was erg benieuwd en wilde het graag proberen. Omdat ik verwachtte dat het dezelfde structuur zou hebben als ‘echt’ koekjesdeeg, wilde ik gaan proberen of je hier dan cakepops (of moet ik ze dan cookiepops noemen) van kon maken.

Zoals jullie misschien wel hebben gelezen, heb ik enige tijd geleden zelf cakepops gemaakt (het artikel is hier te vinden), maar de smaak viel ontzettend tegen. Ik heb een cakepopmaker (de cakepops vind ik een stuk lekkerder dan de handgemaakte) maar dan kun je alleen ronde vormen maken. Ik hoopte dat dit koekjesdeeg meer mogelijkheden zou bieden.

Allereerst het recept (met dank aan willowbirdbaking.com):
In het recept staat alles afgemeten in cups. Nu heb ik daar maatvormpjes voor (ontzettend handig met buitenlandse recepten), maar voor degene die deze niet in het bezit hebben heb ik het aantal gram toegevoegd.

  • 1 1/3 cup en een eetlepel bloem (ong. 165 gram)
  • 1/2 cup boter op kamertemperatuur (100 gram)
  • 3/4 cup witte suiker (geen poedersuiker want dan knispert het niet zo lekker ;-))(150 gram)
  • 1-2 eetlepels water
  • 1/2 theelepel vanille extract

In een schaal meng je de boter en suiker tot een luchtig licht geheel (2 tot 3 minuten). Hierna voeg je de bloem en vanille extract toe en meng je alles door elkaar heen. Vervolgens voeg je het water toe, één eetlepel per keer. Ik merkte dat ik het niet tot een geheel gemixt kreeg en wilde bijna meer water toevoegen, maar besloot eerst te kijken of ik het met de hand tot een mooie bal kon vormen. En dat lukte, dus als jet het niet als een massa gemixt krijgt, doe het dan met de hand. Het resultaat was een mooie bal deeg die precies leek op een bal koekjesdeeg. En het smaakte… net als koekjesdeeg, lekker! Het was ook best goed te vormen, ik had alleen geen goede chocolade in huis dus het resultaat kan nog beter worden.

Opmerking/ aanvulling:
Op de Amerikaanse site staat wel vermeld dat rauwe bloem de E.coli bacterie kan dragen. In het fabricageproces van het deeg ondergaat meel gewoonlijk geen stap die eventuele ziekteverwekkers doodt. Schijnbaar is wel bewezen dat het risico vele malen kleiner is dan het risico dat je Salmonella kan krijgen van het eten van koekjesdeeg met rauwe eieren, maar omdat er nog steeds een (hele kleine) kans is, heb ik er geen goed gevoel over om het te gebruiken. Ook op Nederlandse sites was hier wat (geringe) informatie over te vinden.

Dus moet ik op zoek naar een alternatief voor de bloem die geen afbreuk doet aan de structuur en smaak. Ik heb amandelmeel geprobeerd maar daardoor werd het deeg te soppig en het kwam de smaak ook niet ten goede.
Wie heeft er een goede tip?

Comments

comments

Geplaatst in Andere zoetigheidjes

Geef een reactie

3 Reacties
aug 12, 2012
13:30
#1 Christel :

Hoi Marleen!
Ik wilde even kwijt dat ik vind dat je een mooie en informatieve site hebt. Ik heb hem met veel plezier afgespeurd. En uiteraard inspiratie opgedaan! Ik kom nog vaker terug.

Groetjes,
Christel

feb 17, 2013
13:17
#2 Noortje :

Hi!
Ik vroeg mij af waar je die cup-maatvormpjes vandaan hebt.

Groetjes,
Noortje

feb 17, 2013
17:58
#3 Marleen :

Ik heb ze een tijdje terug gekocht bij een leegverkoop van een marskramer achtige winkel (dat was een dorpswinkeltje bij ons in de buurt), maar je hebt ze volgens mij ook bij de Blokker.

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten