Een Lalaloopsy taart en een Dora taart!

Gepost door Marleen 0 reacties

Een Dora en een Lalaloopsy taart met een Dora en Lalaloopsy van Rice Krispies
Voor mijn gevoel lijkt het bijna gisteren, maar eind augustus was het al weer 5 jaar geleden dat ik voor de eerste keer moeder werd, en wel van een prachtige dochter. En omdat onze jongste dochter eind oktober al weer de mooie leeftijd van 3 jaar bereikt maar het weer dan vaak niet om over naar huis te schrijven is, besloten we de verjaardagen van onze dames gezamenlijk te vieren.

Een belangrijk punt op het feestprogramma is natuurlijk de taart. Naast de appel- en monchoutaart die ik standaard maak omdat ze zo ontzettend lekker zijn, moest er voor elke dame natuurlijk ook nog een mooie, gedecoreerde taart op tafel komen.

Mijn jongste dochter heeft het al maanden over een Dora taart, dus die keuze was snel gemaakt. Mijn oudste dochter was er deze keer ook snel uit en besloot voor een Lalaloopsy taart te gaan. Voor diegenen die niet weten wie Lalaloopsy is: klik hier.

Ik wilde twee taarten maken die in de basis en opzet hetzelfde zouden zijn. Na wat op het wereld wijde web rond gesurft te hebben besloot ik twee taarten te maken waarbij op de ene een Dora en op de andere een Lalaloopsy zou zitten. En geen boetseersels (toppers) van klein formaat, het leek me leuk als ze ook wat groter zouden zijn.
Aangezien beide figuren een flink hoofd hebben in verhouding tot hun lichaam, zou dit betekenen dat ik een grote homp fondant moest gebruiken. Ook zou het lijfje dan lang moeten drogen om niet te vervormen onder het gewicht van het hoofd. Dit leek me niet ideaal en omdat ik eerder al eens gelezen had over het boetseren met Rice Krispies, besloot ik me hier in te gaan verdiepen. Wat Rice Krispies zijn en hoe je ze kan gebruiken leg ik hier uit.

Ik heb helaas niet al te veel foto’s van de Dora- en Lalaloopsy taart-in-wording. Zoals altijd zat ik weer tegen de klok te werken en heb ik er niet altijd aan gedacht om het fototoestel erbij te pakken. Maar uiteindelijk was alles op tijd klaar.

(Korte) how-to Dora en Lalaloopsy van Rice Krispies

Dora en Lalaloopsy taart

Voor de betreffende taarten heb ik een Dora en Lalaloopsy afbeelding uitgeprint zodat ik de verhoudingen aan kon houden. De hoofden en lijfjes heb ik van het Rice Krispie mengsel geboetseerd. Ik heb door de lijfjes meteen een saté prikker geduwd zodat er een opening ontstond die je later kan gebruiken wanneer je de onderdelen op elkaar zet. Dit kun je ook na het uitharden van de Rice Krispies doen, maar ik was bang dan iets te breken.

Nadat de hoofden en lijfjes waren afgekoeld en uitgehard heb ik ze gedoopt in de gesmolten witte chocolade. Ik heb wel eens gelezen dat sommige mensen de Rice Krispies bedekken met botercrème of Crisco voordat ze ze met fondant gaan bekleden, maar ik wilde een zo glad mogelijke basis hebben. De chocolade werd niet zo glad als gehoopt, maar door hier en daar wat chocolade af te raspen en ruwe plekken met mijn handen wat glad te duwen zag het er al niet verkeerd uit.
De hoofdjes en lijfjes heb ik bedekt met twee lagen fondant en toen ontstond er een mooie basis om verder te decoreren. Om Dora het kenmerkende kapseltje te geven wat aan de zijkant wat breed uitloopt, heb ik ter plaatse van de oren een rol fondant geplaatst. Hier overheen heb ik bruine fondant geplakt die ik dun uitgerold had.

Lalaloopsy taart

De Lalaloopsy was redelijke makkelijk te maken. Als de verhouding van de benen, lijf en hoofd klopt dan ben je al een heel eind. Als je dan ook nog de kenmerkende knoopoogjes, wangetjes en mond toevoegt dan kun je niet om Lalaloopsy heen. Ik heb het hoofd van Lalaloopsy van te voren al helemaal klaar gemaakt, het decoreren van het lijfje en het toevoegen van de beentjes, armen en rokje heb ik gedaan toen het boetseersel op de taart stond.

Een Lalaloopsy taart met een Lalaloopsy gemaakt van Rice Krispies

Dora Taart

Bij Dora zijn de ogen en de mond vooral belangrijk. Toen ik het hoofdje had bedekt met het haar, twijfelde ik of het ooit op Dora zou lijken. Maar na het plaatsen van de ogen en de mond (gemaakt aan de hand van de uitgeprinte afbeelding), toen was Dora ineens geboren.

De Dora heb ik wel in zijn geheel van te voren gemaakt en die hoefde ik dan ook alleen maar op de taart te plaatsen en klaar was Kees Dora.

Een Dora taart met een Dora gemaakt van Rice Krispies

Is het iemand na het lezen van dit veel te lange artikel opgevallen dat ik de rugzak van Dora vergeten ben…? Als je het niet gezien had dan vergeet maar meteen dat je dit nu gelezen hebt ;-).

Oh ja…en dan te taarten. Even in het kort hoe dat ging: zon, warm, fondant, smelten, hobbels en bobbels. Dat ging dus niet helemaal goed en ik heb (natuurlijk binnensmonds) wat gevloekt, maar door er flink wat decoratie op de plakken en het lelijkste stuk naar de achterzijde te draaien viel het toch niet op tegen.

Ik was best tevreden over het uiteindelijke resultaat en ook de dames waren blij verrast en vonden het bijna jammer dat de taarten opgegeten werden.

Tips:

  • Als je geen Rice Krispies wilt gebruiken, dan kun je als hoofd bijvoorbeeld ook een piepschuim bol gebruiken. Bij Dora gaat dat wat moeilijker want dat hoofd is niet helemaal rond, maar dat is met wat fondant wel op te lossen. Binnenkort vertel ik je hoe je een bol van piepschuim bekleedt.
  • Er staat binnenkort nog een taart op de planning waarbij ik Rice Krispies ga gebruiken. Dus houd de site in de gaten want dan zal ik wat meer foto’s plaatsen over hoe ik zo’n geboetseerd figuur van Rice Krispies maak.

Veel bakplezier!

♥ Marleen ♥

p.s. Het artikel is al zo lang geworden, er kan nog wel wat tekst bij. Hebben jullie al gezien dat zoetezinnen.nl sinds kort een Facebook pagina heeft? Dus ‘like en share’! En laat hier natuurlijk een reactie achter ;-).

Comments

comments

Geplaatst in How-to's, Taarten

Geef een reactie

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten