Mmmmm….monchoutaart!

Gepost door Marleen 4 reacties

Monchoutaart met bastognekoeken maken incl. recept

Al jaaaaren maakt mijn moeder monchoutaart wanneer er iets te vieren valt en elke keer is deze taart als eerste op. Monchoutaart is gemakkelijk te maken en oh zo lekker. Ook ik heb er de afgelopen verjaardagen voor gezorgd dat er naast andere lekkernijen ook een monchoutaart op tafel stond, deze viel altijd goed in de smaak.

Er zijn verschillende recepten op internet te vinden en de meeste lijken veel op elkaar, maar dit is het recept dat ik gebruik voor een monchoutaart met bastognekoeken:

Ingrediënten

  • 1 pak Bastogne koeken
  • 100 gram (room)boter
  • 2 pakjes monchou (per stuk 100 gram)
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix (optioneel)
  • 90  gram witte basterdsuiker*
  • 1 blik kersenvlaaivulling
  • 3 bananen

(Als je extra veel monchouvulling wilt maken, gewoon omdat het erg lekker is, dan kun je ook kiezen voor de volgende verhouding: 3 pakjes monchou, 150 gram basterdsuiker en 300 à 350 ml slagroom).

* ik  heb het aantal gram aangepast omdat ik 150 gram (stond er eerst in) toch iets te zoet vond.

Ik gebruik een springvorm met een doorsnede van 24 cm.

Bereiding

Laat de monchou op kamertemperatuur komen en vet je springvorm in met boter. Verkruimel de Bastogne koeken. Dat kun je doen door ze in een plastic zak te stoppen en er met een deegroller overheen te gaan, maar ik gebruik hiervoor de keukenmachine. Smelt de boter, dat kan in een pannetje of in de magnetron. Let op, als je de boter te lang in de magnetron doet dan is er een kans op ontploffing, waardoor de hele magnetron van binnen onder de gesmolten boter zit. Ik spreek uit ervaring…

Meng de gesmolten boter en Bastognekruimels door elkaar en bedek de bodem van de springvorm er mee. Druk het aan met bijvoorbeeld de achterkant van de lepel. Je kunt de bodem nu even in de koelkast zetten om koud te laten worden, ik ga meestal meteen door. Snijd de bananen in dunne schijfjes en bedek daar de bodem mee.

Mix de monchou en suiker tot een luchtig, romig mengsel. Klop in een andere kom de slagroom met klopfix stijf. Klopfix zorgt ervoor dat de slagroom stevig blijft en voorkomt dat taartbodems te snel zacht worden. Mijn moeder gebruikt dit nooit en het levert geen problemen op bij deze taart, dus het is optioneel. Meng nu het monchou/suikermengsel met de slagroom. Niet mixen want dan gaat de luchtigheid eruit, maar rustig door elkaar heen scheppen. Verdeel dit mengsel over de taartbodem. Zet het nu in de koelkast om op te stijven. Ik maak de taart meestal op de avond voor de dag waarop hij gegeten gaat worden. De kersenvlaaivulling doe je op de taart net voordat je hem op gaat dienen.

Tips

  • Het ziet er erg leuk uit om in plaats van een springvorm, kleine brede glazen te gebruiken. Ik heb dat gedaan voor de verjaardag van mijn oudste dochter. Foto’s hiervan volgen later.
  • Gebruik geen bakpapier onder de taartbodem. Je kunt het naderhand namelijk niet verwijderen en het kan wat zacht worden door de boter (de eerste keer gebruikte ik meer boter en daar was het bakpapier niet blij mee). Misschien zegt het iets over de kwaliteit van het bakpapier dat ik had, maar ik sneed ook door het papier heen en het zat erg goed vast aan de bodem.

Succes met het maken en van te voren er niet teveel van snoepen ;-).

Comments

comments

Geplaatst in Recepten, Taarten, Tips & Tricks

Geef een reactie

4 Reacties
jan 1, 2013
09:58
#1 Pam :

Hey Marleen!

Lars en ik gaan nu jullie heerlijke monchoutaart maken.

Lekker hoor! Wel met aardbeien.

Je hoort van het resultaat.

Groetjes Pam

apr 28, 2013
18:26
#2 Agnes :

Wat een fijn, duidelijk recept! De taart staat in de koelkast om stijf te worden, ik ben benieuwd naar het resultaat morgen. Bedankt!

sep 25, 2014
12:16
#3 Hanneke :

Dit is inmiddels mijn vaste recept geworden voor de monchoutaart! Heerlijk! Er staat op dit moment weer 1 op te stijven in de koelkast:-)!

jul 27, 2016
12:39

Hoi Marleen, ik ga jou variant maken voor mijn zoons 11e verjaardag die we zondag vast vieren. ik hoop dat het smullen wordt. ziet er top uit, bedankt voor je recept , Morris en Marjan

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten