Recept chocolade mousse zonder rauwe eieren (recept van Nigella Lawson)

Gepost door Marleen 2 reacties

Recept chocolade mousse zonder rauwe eieren

Iets meer dan een week geleden was het kerst, de tijd waarin niet wordt ‘gesonjabakkert’, ‘gedokterfrankt’ of simpelweg ‘gelijnd’. Naast gezelligheid staat deze tijd in het teken van veel te veel ongezonde maar erg lekkere calorieën, die worden genuttigd terwijl je luistert naar eeuwenoude kerstmuziek of voor de 100ste keer kijkt naar de film ‘Home Alone’.

Bij mijn ouders hadden we afgesproken dat iedereen een onderdeel van het kerstdiner maakte, het nagerecht zou door ons verzorgd worden. De taakverdeling was al snel gemaakt: ik maakte het nagerecht en mijn vriend nam de afwas voor zijn rekening.

Het gehele jaar wordt er door mijn familie reikhalzend uitgekeken naar de ‘hemelse modder’, een stevige chocolade mousse, waarmee het diner altijd wordt afgesloten. Mijn vader kan geen ei bakken (sorry pap ;-)), maar is een specialist als het gaat om het maken van worstenbroodjes en deze hemelse modder. Aangezien mijn beide zussen zwanger zijn moesten we de hemelse modder dit jaar overslaan, in hemelse modder worden namelijk rauwe eieren verwerkt. Hopelijk timen ze de volgende zwangerschappen na kerst want dit was natuurlijk wel een ontzettend gemis.

Om dit gemis toch wat te compenseren heb ik gezocht naar een recept van chocolade mousse zonder gebruik te  maken van rauwe eieren. Uiteindelijk kwam ik een recept tegen van mijn favoriete buitenlandse tv-kok, Nigella Lawson. Hieronder leg ik uit welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het maakt, maar wil je ook zien hoe Nigella het maakt, kijk dan hier.

Ingrediënten (voor 4 personen*)

  • 150 gram marshmallows
  • 50 gram (room) boter
  • 250 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 60 ml (kokend heet) water
  • 285 ml ongeklopte slagroom
  • 1 theelepel vanille extract

* Bij mijn eerste poging (die mislukt is) heb ik twee keer de bovenstaande hoeveelheden aangehouden omdat we met 8 personen waren. De tweede keer heb ik de hoeveelheden van bovenstaande lijst aangehouden. Maak je alleen de chocolademousse zonder iets erbij, dan zijn bovenstaande hoeveelheden voldoende voor een goed gevuld schaaltje mousse voor 4 personen. Aangezien ik naast de mousse ook meringues met monchouvulling en vers fruit had gemaakt, was het als bijgerecht voldoende voor 8 personen. De mousse is best machtig, terwijl ik 350 ml slagroom heb gebruikt. De volgende keer zal ik of een kleine toef mousse als garnering op een bord spuiten of de verhouding chocolade/ slagroom nog wat aanpassen.

Bereiding

Recept chocolade mousse zonder rauwe eieren

  1. Allereerst knip je de marshmallows met een schaar in kleinere stukken, dan smelten ze sneller. Daarnaast breek/ snijd je de chocolade in kleinere stukjes.
  2. Je doet het water, de marshmallows, chocolade en boter in een pan en laat alles al roerend smelten.
  3. Wanneer alles gesmolten is zet je het mengsel apart en klop je de slagroom met de vanille-extract op.
  4. Je schept het (afgekoelde**) chocolademengsel bij de slagroom en mengt het door elkaar. Hierbij roer je voorzichtig, ik ‘vouw’ het in elkaar met een spatel. Hierna kun je de schaaltjes vullen.

**Wat ik nergens duidelijk terug kon vinden was of je het chocolademengsel moest laten afkoelen voordat je het ging vermengen met de slagroom. Doordat bij mij de eerste keer het chocolademengsel niet voldoende afgekoeld was en ik de slagroom te ver doorgeklopt had waardoor het niet goed mengde, ontstond er een chocoladesaus in plaats van een mousse. Ik kon het dus ook niet zoals Nigella in schaaltjes scheppen, maar moest het gieten. Lekker voor over  ijs, maar het leek in de verste verte niet op mousse.
Gelukkig had ik van alle ingrediënten teveel ingekocht dus begon ik aan poging twee. Deze keer liet ik het chocolademengsel afkoelen en lette ik iets beter op bij het kloppen van de slagroom. Voor de zekerheid had ik een zakje klopfix (slagroomversteviger) bij de slagroom gedaan. Ik geloof niet dat dat echt nodig is, maar wilde de kans op een tweede mislukking voorkomen.

Deze tweede keer was de mousse goed gelukt, het smaakte erg lekker en zag er goed uit. Ik heb de schaaltjes met mousse direct uit de koelkast geserveerd. De mousse was erg machtig en ‘vast’, de volgende keer haal ik ze iets eerder uit de koelkast of maak het net van te voren, ik denk dat het dan nog lekkerder is.

Nu heb ik jullie natuurlijk ook nieuwsgierig gemaakt naar het recept van de hemelse modder. Ik zal mijn vader eens lief aankijken en vragen of hij het een keer samen met mij maakt, dan kan ik hier ook meer over vertellen.

Veel bakplezier en natuurlijk de allerbeste wensen voor dit mooie, nieuwe jaar!

♥ Marleen ♥

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

2 Reacties
dec 19, 2014
21:19
#1 Engelien :

Liep tegen dezelfde dingen aan toen ik het voor het eerst probeerde te maken adhv het originele recept al is het wel in 1 keer gelukt. Maar sinds ik jouw recept beschrijving heb gelezen houd ik altijd deze erbij als ik het weer maak :)

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten