Mmmmm……recept voor meringue!

Gepost door Marleen 0 reacties

Recept meringue maken

Mijn eerste post van dit mooie jaar ging over chocolade mousse zonder rauwe eieren. Deze mousse heb ik gemaakt voor kerst, samen met overheerlijke meringues die ik bedekt had met een monchouvulling en verse vruchten. Ik moest nog steeds eens uitleggen hoe ik deze meringue gemaakt heb, dus dat ga ik vandaag maar eens doen.

Wat is meringue?

Meringue is een soort schuimgebak, gemaakt van opgeklopt eiwit met suiker dat in de oven gedroogd/ gebakken wordt en daardoor hard/ bros is. Wanneer je een meringue in de oven op 100 graden gaart, dan droogt hij van binnen en buiten even hard. Zet je de oven hoger dan bak je de meringue als het ware, want dan gaat de buitenkant harder dan de binnenkant waardoor de buitenzijde hard wordt en de binnenzijde nog wat zacht/ plakkerig is. Sommige noemen dat een Pavlova, maar volgens mij is dat niet helemaal kloppend.

Het grote verschil tussen Pavlova en een grote meringue is de toevoeging van maizena bij de Pavlova die ervoor zorgt dat de buitenzijde knapperig is en de binnenzijde smeuïg. Bij Pavlova bestaat ook de kans dat hij ‘leegloopt’ wanneer hij aan het afkoelen is.

Ik wilde geen maiszetmeel gebruiken (lang verhaal, ben ik een beetje allergisch voor) dus koos ik voor de meringue.

Recept meringue

Het volgende recept heb ik gebruikt voor deze overheerlijke meringues:

 • 6 eiwitten
 • 325 gram witte basterdsuiker
 • een eetlepel citroensap (hoeft niet perse vers te zijn)

Volgens de ‘geleerden’ is het zuur belangrijk om er voor te zorgen dat de moleculen van de eiwitten zich beter met elkaar binden. Niet iedereen gebruikt het in zijn of haar meringue recept.
Met bovenstaande hoeveelheid heb ik minimaal 10 grote eenpersoons meringues gemaakt en wat kleine proefschuimpjes (waarbij ik het mengsel met een lepel verdeelde), ik haalde er nog meer uit toen ik er cirkels van spoot. Met de helft van dit recept kun je ook al lekker veel schuimpjes maken.

Bereiding meringue

Aangezien ik het lekker vind dat mijn meringues aan de buitenkant knapperig/ bros zijn en binnen nog ietsiepietsie zacht/ kleverig, verwarm ik de oven voor op 150 graden (heteluchtoven). Wanneer de meringues in de oven gaan dan zet ik hem terug naar 110 graden.

Recept meringue maken

 1. Allereerst ontvet ik mijn schaal en klopper met wat citroensap, dat kan ook met azijn. Vet is funest voor eiwit, dan krijg je het echt niet meer mooi opgeklopt. Splits de eieren en zorg er voor dat er geen eigeel bij het eiwit komt, want ook dan wordt het niet lekker luchtig.
 2. Klop het eiwit lekker luchtig. Hierna voeg je beetje voor beetje de suiker toe. Je ziet dan dat het schuim een mooie glans krijgt. Als laatste voeg je de citroensap toe.
 3. Je kunt het mengsel in een spuitzak doen en er rondjes van spuiten (A). Plaats tijdens het spuiten onder het bakpapier een papiertje met uitgeprinte cirkeltjes, dan worden ze allemaal (redelijk) gelijk. Je kunt het mengsel natuurlijk ook met een lepel op het bakpapier verspreiden (B).
 4. Je moet zelf een beetje testen hoe lang ze in de oven moeten, elke oven is anders. Ik heb twee lagen boven elkaar gebakken. De onderste laag moest 1 uur en 10 minuten in de oven, de bovenste 10 minuutjes langer. De meringues die bovenin lagen waren het mooiste, de onderste waren hier en daar gescheurd. Op zich niet erg, ze bleven er mooi uitzien en het belangrijkste: ze waren ontzettend lekker.
 5. Je kunt ze natuurlijk zo opeten, maar het is nog lekkerder om ze te bedekken met slagroom of monchouvulling en er verse vruchten op te leggen…mmmm…

Tips/ weetjes

 • Zorg er daarom voor dat je genoeg meringues maakt of in ieder geval proefschuimpjes extra maakt die je kan bekijken/ proeven zodat je kan bepalen of ze goed zijn.
 • Vaak zie je merengue en meringue door elkaar heen gebruikt worden. De merengue is een dans uit de Dominicaanse publiek. Wanneer je het over het schuimgebak hebt, dan gebruik je het woord meringue.
 • Ik twijfelde of mijn twee zwangere zussen deze meringues mochten eten. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat de salmonella bacterie gedood wordt bij 70 graden, door het lange drogen in de oven op een temperatuur boven de 70 graden kunnen ze het dus gewoon eten.
 • Ik heb eenpersoons meringues gemaakt en die bedekt met monchouvulling en verse vruchten. Je kunt natuurlijk ook een hele grote meringue maken en die vullen met bijvoorbeeld slagroom en verse vruchten. Of kleine schuimpjes spuiten. Een ding is zeker, wanneer je de zelfgemaakte meringues eenmaal geproefd hebt, dan wil je er geen meer uit de winkel. Ze zijn echt ontzettend lekker.
 • Je kunt er ook allerlei vormen van spuiten, het loopt niet echt uit in de oven. Ik heb er een keer een bloem van gespoten en deze met een lollystokje in de oven gedaan, mijn dochters vonden dit erg leuk en lekker (al was hij een beetje groot uitgevallen ;-)):

Een leuke en lekkere meringue bloem.

Succes met het maken van deze overheerlijke meringues!

♥ Marleen ♥

Comments

comments

Geef een reactie

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten