Recept voor spekkoek, de chocolade variant. Met uitleg hoe je het maakt.

Gepost door Marleen 3 reacties

Recept spekkoekVoor een avondje met vriendinnen waar iedereen wat hapjes zou meenemen, heb ik spekkoek gemaakt. Spekkoek is een Indische lekkernij, een cake die is opgebouwd uit 10 tot 30 dunne lagen afwisselend wit en bruin gekruid eierbeslag. Ik heb spekkoek leren kennen doordat mijn schoonmoeder deels Indisch is.

Het maken van spekkoek kost best veel tijd omdat de koek (cake) in een oven op lage temperatuur laag voor laag gebakken wordt. Het is niet iets om even snel tussendoor te maken. Er zijn in de loop der tijd allemaal varianten op het originele recept ontstaan, degene die ik maak is er eentje van. In de meeste recepten die je kan vinden zitten de volgende kruiden: cardemom, nootmuskaat, anijs, kruidnagel en kaneel. Ik heb een spekkoek met cacao en koek- en speculaaskruiden gemaakt. Dit is een variant waarbij iemand die toch regelmatig zoete lekkernijen bakt de ingrediënten wel in huis heeft (al heb ik zelf niet vaak zoveel eieren in huis :-)).

Ingrediënten:

  • 250 gram zachte boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 12 eieren
  • 150 gram bloem
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker (of de merg uit één vanilleboon)
  • ½ el koek- en speculaaskruiden

Benodigdheden:

  • (hand)mixer
  • twee kommen
  • lepels
  • glas
  • springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm

Spekkoek

Hoe maak je de spekkoek?

Klop in een kom de boter en suiker met een mixer in circa 10 minuten romig. Splits de eieren (je gebruikt alle eierdooiers, maar slechts 6 eiwitten). Klop alle 12 eierdooiers één voor één door het boter/suikermengsel. Spatel hierna de bloem er doorheen. Klop in een andere kom 6 eiwitten stijf. Spatel deze eiwitten door het beslag zodat een luchtig geheel ontstaat. De helft van het beslag doe je in de andere kom, hier meng je de cacaopoeder doorheen (chocoladebeslag). Door de andere helft van het beslag meng je de vanille(suiker) en de koekkruiden (koekbeslag).
Verwarm nu de grill van de oven voor en vet de springvorm in (ik heb op de bodem een laagje bakpapier gelegd). Schep zo’n 2 a 3 eetlepels koekbeslag in de springvorm en strijk het uit over de bodem met de bolle kant van een lepel of spatel zodat er een dun laagje van enkele millimeters ontstaat. Schuif de vorm ongeveer 15 cm onder de grill en laat het beslag in circa 1,5 minuut stollen. Ik let zelf niet op de tijd maar kijk hoe het eruit ziet. Als de laag wat bruin begint te worden dan is hij waarschijnlijk goed. Het is sowieso verstandig om te testen of de laag goed gegaard is door er met een prikkertje in te prikken. Als deze er droog uitkomt dan kan de volgende laag erop. Je schept 2 à 3 eetlepels chocoladebeslag in de springvorm en strijk deze uit over de vorige laag koekbeslag. Vervolgens zet je de springvorm weer voor zo’n 1,5 minuut onder de grill.
Je bouwt de spekkoek op door lagen koek- en chocoladebeslag met elkaar af te wisselen. Je eindigt met het chocoladebeslag, hierna laat je de spekkoek in de vorm afkoelen. Met deze hoeveelheid beslag zul je een spekkoek met meer laagjes kunnen maken dan degene die ik heb gemaakt maar ik heb twee springvormen gebruikt, eentje van 20 cm en eentje van 14 cm (zie tips).

Bij het aansnijden van de spekkoek ziet het er meteen erg mooi uit, de lange baktijd is het dan echt waard geweest. En dat wordt nog beter wanneer je het proeft, mmmm….

Tips:

  • Wanneer je de kommen met beslag in een kom met warm water legt dan wordt het beslag wat vloeibaarder waardoor het gemakkelijker verdeeld en het gemakkelijker is om de dunne laagjes te maken. Gebruik geen gekookt water want dan gaat het beslag al wat stollen. Maar wanneer je enkele lagen verder bent dan wordt het beslag ook wat vloeibaarder door de warmte van de lagen eronder. Ik schep het beslag dan op de gegaarde laag, wacht eventjes en dan kan ik het gemakkelijker verspreiden.
  • Er kunnen bellen ontstaan tijdens het bakken van de lagen. Druk deze met de onderkant van een glas naar beneden voordat je de volgende laag beslag eroverheen doet. Zo zie je geen openingen wanneer je later de spekkoek aansnijdt en ziet er alles nog mooier uit.
  • Maak meteen 2 spekkoeken. In de tijd dat je in de ene springvorm een laag beslag verspreid, kan de andere springvorm in de oven. Zo kun je lekker aan de slag blijven ;-) en heb je er twee in de tijd van één! Je kunt de spekkoek ook goed invriezen, dus het is niet verkeerd om er meerdere te maken.
  • Je houdt 6 eiwitten over, deze kun je gebruiken om lekkere marshmallowfluff te maken of merengue. Het is zonde deze weg te gooien.

Hebben jullie wel eens spekkoek gemaakt of kende jullie het al?

 

Comments

comments

Geef een reactie

3 Reacties
nov 12, 2012
20:10
#1 Ikram :

Wowie! Tijdrovend klusje dit! Maar lijkt me wel leuk (én lekker) om eens te maken :D

mrt 20, 2013
15:42
#2 Tara :

Lijkt me heel leuk om te maken, maar op hoeveel graden moet de oven?

mrt 21, 2013
04:58
#3 Marleen :

Je gebruikt de grillstand van de oven. Bij mijn oven hoef je dan geen graden in te stellen. Heeft jouw oven een grillstand?

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten