Sinterklaaskoekjes: koekjes versierd met royal icing!

Gepost door Marleen 2 reacties

Sinterklaaskoekjes, koekjes versierd met royal icing

Vorig jaar was ik zo enthousiast over de workshop die ik bij de Koekenbakkers gevolgd had, dat ik destijds voor Sinterklaas meteen koekjes gebakken en versierd heb (hier kun je zien en lezen hoe deze eruit zagen). Sinds die tijd heb ik maar enkele keren koekjes versierd, vooral omdat ik opzag tegen alle voorbereidingen voordat je echt met het daadwerkelijke versieren kan beginnen.

Dit jaar deed ik mee met het via Twitter georganiseerde ‘Twitsint’ waarbij ik zelf verrast werd door cadeautjes samen met een mooi gedicht, maar ook voor iemand anders voor Sinterklaas mocht spelen (ontzettend leuk initiatief trouwens). Naast de cadeautjes wilde ik ook iets lekkers maken dus dit was de ideale gelegenheid voor Sinterklaaskoekjes. Koekjes zijn door ze goed in te pakken (redelijk) handig te vervoeren zijn.
De vrouw voor wie ik alles mocht regelen was in blijde verwachting van haar eerst kind dus de kleuren stonden al vrij snel vast. Via Pinterest vond ik een silhouet van Sinterklaas en ik wist meteen dat ik deze wilde gaan gebruiken voor de koekjes.

Hieronder leg ik uit hoe je deze Sinterklaaskoekjes met royal icing maakt.

Benodigdheden

 • Koekjes
 • Spuitzakken met royal icing in het wit, blauw en roze in een ‘stevige’ en ‘vloeibare’ consistentie. Onderaan dit artikel (bij ‘tips’) leg ik uit hoe je de juiste consistentie kan krijgen. Voor de stevige consistentie heb ik een spuitmondje van Wilton nr. 2 gebruikt en voor de vloeibare nr. 3
 • Kwastje en prikkertje of naaldje (om hier en daar te corrigeren en spuitmondje door te prikken wanneer deze verstopt zit)
 • Vochtig doekje om spuitmondjes en kwastjes mee schoon te maken

How-to Sinterklaaskoekjes

How-to koekjes met royal icing thema Sinterklaas

 1. De verschillende silhouetten (Sinterklaas, zwarte Piet en cadeautjes) heb ik al enige dagen van te voren gemaakt. Dit heb ik gedaan door de afbeeldingen uit te printen en tussen een plastic mapje te leggen. Met witte royal icing (met een consistentie tussen ‘stevig’ en ‘vloeibaar’ in) heb ik ze overgetrokken en na een dag droogtijd kon ik ze voorzichtig loshalen van het plastic. Dit worden ‘royal icing transfers’ genoemd.
 2. Nadat ik de koekjes gebakken had (met speculaaskruiden natuurlijk, want we moesten wel helemaal in het thema blijven) en ze voldoende afgekoeld waren ben ik begonnen met versieren. Met de ‘stevige’ royal icing in roze en blauw voor o.a. het omlijnen en de decoraties (omranding). Daarnaast heb ik in dezelfde kleuren royal icing gemaakt die vloeibaarder was om de vlakken in te vullen.
 3. Allereerst heb ik het te vullen vlak omlijnd met de stevige consistentie royal icing (blauw en roze).
 4. Nadat dat even gedroogd was ben ik het vlak gaan vullen met de vloeibare variant. Door de vloeibaarheid loopt dit mooi uit en krijg je een glad oppervlak.
 5. Toen dit nog nat was heb ik er direct een silhouet (die ik dus al klaar had liggen) op gelegd zodat het goed vast ging zitten.
 6. Hierna heb ik de koekjes ongeveer 2 uur laten drogen (ik heb bij het drogen gebruik gemaakt van een ventilator).
 7. Vervolgens heb ik er met de ‘stevige’ royal icing een rand omheen gemaakt en hier en daar een hartje of een bloemetje aan de versiering toegevoegd.
 8. En dan zijn ze klaar! Na een dag heb ik ze ingepakt en verstuurd (ik was ze alleen in de haast vergeten in folie in te pakken, hierdoor blijven de koekjes wat langer lekker).

Hierbij nog een foto met alle koekjes apart:

Sinterklaaskoekjes, koekjes versierd met royal icing

Ik zag bij het versieren van koekjes vaak op tegen alle voorbereidingen die je moet doen voordat je echt aan de slag kan gaan, maar dit valt eigenlijk reuze mee als je maar voldoende tijd van te voren er mee start.  En het is zo ontzettend leuk om te doen, dat was ik weer helemaal vergeten. Dus ook voor kerst komen er dit jaar koekjes aan, ik heb al diverse leuke ideetjes in mijn hoofd.

Tips

 • De royal icing verdun je met druppels water totdat je de juiste consistentie hebt. Als richtlijn houd ik aan dat wanneer ik met een mes door de royal icing ga het lijntje rond de 15 seconden verdwijnt voor de stevige variant en na ongeveer 5 seconde voor de vloeibare variant. De silhouetten heb ik gemaakt met witte royal icing die tussen ‘stevig’ en vloeibaar’ inzit (het lijntje van het mes verdwijnt na ongeveer 10 seconden). Al doe ik het ook een beetje op gevoel en kijk ik hoe de royal icing reageert wanneer ik het van een lepel af laat druppelen. Het is een beetje spelen met de consistentie, de ene keer heb ik het wat beter voor elkaar dan de andere keer.
 • De silhouetten kun je ruim van te voren maken. De koekjes bak je een dag van te voren (al kan dat ook wel eerder als je ze goed bewaard in een luchtdichte doos). De royal icing maak ik enkele dagen van te voren. Ik maak dan alleen een ontzettend stevige variant (het lijkt dan een beetje op schepijs). De dag voor het versieren ga ik het verdunnen en kleuren zodat ik op de ‘versierdag’ alles klaar heb liggen en meteen aan de slag kan.
 • Het is verstandig te veel ‘royal icing transfers’ te maken aangezien er altijd wel enkele breken tijdens het losmaken van het plastic.
 • Tijdens het versieren heb ik een ventilator gebruikt zodat alles wat sneller droogt en je sneller kan starten met de vervolgstappen. Dit betekent niet dat alles binnen een paar uur volledig droog is, maar je kunt doordat de toplaag al iets uithardt sneller verder gaan met de volgende stap.
 • Bewaar de koekjes als ze klaar zijn in een luchtdichte doos (met wat rijstkorrels erbij) of verpak ze in folie, dan blijven ze langer lekker.

Wat hebben jullie voor Sinterklaas gemaakt dit jaar?

Comments

comments

Geplaatst in How-to's, Koekjes, Tips & Tricks

Geef een reactie

2 Reacties
dec 7, 2012
19:11
#1 Ikram :

Waw! ze zijn superleuk geworden! :)

dec 8, 2012
00:26
#2 Marleen :

Dank je wel! Het is ook echt leuk om te maken!

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten