SMASH! (volleybaltaart met patroon voor volleybal)

Gepost door Marleen 0 reacties

How-to volleybaltaart met sjabloon voor volleybal
Mijn achternichtje werd al weer 7 dus ik wilde haar een taart cadeau geven. Zo handig als je deze hobby hebt, zo hoef je niet meer te bedenken wat je als cadeautje moet geven en heb je weer een reden om iets te bakken.

Sinds kort zit ze op volleybal dus daar moest ik iets mee doen. In eerste instantie wilde ik een hele volleybal maken. Ik had twee blanda’s (20 cm) gebakken, gevuld en afgesmeerd, maar bij het stapelen ging het goed fout. De bal begon steeds meer op een ovaal te lijken wat nog erger werd door het gewicht van de fondant. Toen ik het patroon ook niet goed overgezet had op de fondant verdween deze taart (niet in de prullenbak, maar) in de monden van niet nader te noemen proefpersonen. Want het was ondanks dat hij niet zo mooi was wel een erg lekker taartje. Ik heb dus geleerd dat ik de volgende keer toch echt een taartkarton tussen de twee halve delen moet doen en meer dowels moet gebruiken (een satéprikker is dan echt niet meer voldoende).

How-to volleybaltaart met sjabloon voor volleybal

Aangezien ik niet wilde dat het nog een keer zou mislukken koos ik de tweede keer voor een halve volleybal op een ronde taart. Net hiervoor had ik fleurige bloemenkoekjes gemaakt (zie deze post), die dienden als inspiratie voor de kleuren.

Op internet heb ik gezocht naar een patroon van een volleybal maar het enige dat ik kon vinden was het patroon dat gebruikt wordt bij een bepaalde Wilton bakpan. Dus heb ik zelf een patroon op schaal getekend en uitgeprint. Nadat de halve blanda was gebakken, gevuld en bekleed heb ik het patroon overgetrokken op de halve bal. Je kunt hierbij het patroon op wat punten vastzetten met dunne naaldjes (wel eerst even goed schoonmaken) of prikkertjes, ik heb het voorzichtig met mijn handen op de juiste plaats gehouden.
Je kunt het patroon eventueel ‘overprikken’ met een prikkertje of bepaalde punten markeren door het ‘over te tekenen’ met een niet al te scherp voorwerp. Dat hoeft en lukt niet zo precies (het papier verschuift nog wel eens een beetje), het gaat er maar om dat je een soort richtlijn hebt waarna je de lijnen nog een keer goed kan aanzetten met een scherper voorwerp (niet al te scherp, want dan schiet je door het fondant heen. Ik gebruikte een nogal bot kindermesje). De halve volleybal zag er in ieder geval al goed uit.

Je kunt mijn patroon (op schaal voor een blanda 20 of schaal met een diameter van 20 cm) hier uitprinten. Let op: bij het printen moet je aangeven dat de pagina niet verschaald dient te worden. Ik heb onder het patroon een controlelijn van 2 cm neergezet welke je voor de zekerheid nog even na kan meten met een liniaal, dan weet je zeker dat je hem goed geprint hebt. Oh ja, je legt het patroon bovenop de taart en nadat je hem over hebt getrokken dan draai je het papieren patroon een kwartslag en dan past het precies in het eerder geplaatste patroon. Dan kun je deze weer overtrekken (hopelijk heb ik het zo een beetje duidelijk uitgelegd).

Bij de onderste taart heb ik mijn structuurmatje gebruikt, dat zorgt er meteen voor dat het er leuk uitziet. Nadeel hiervan is wel dat je de taart superstrak moet afsmeren want je kan je smoother niet gebruiken omdat het patroon dan vervaagd. Bij mij rekt het patroon aan de zijkant iets uit, daar moet ik nog wat beter op oefenen. De dag voordat ik de taart afmaakte heb ik van fondant (met tylose, dan wordt het goed hard) een hartje met naam, een kroontje, feestelijke krulletjes en confetti gemaakt. De krulletjes/ confetti heb ik gemaakt door reepjes fondant om -met crisco ingesmeerde- rietjes te rollen. Voor de confetti heb ik een spuitmondje met een iets grotere opening gebruikt en kleine rondjes uitgestoken. Op zich is het dus een redelijk simpele taart maar door alle kleine toevoegingen ziet het er toch best feestelijk uit. Mijn achternichtje was er in ieder geval erg blij mee, dus dan is het voor mij al zeker goed.

Oh ja, voor de liefhebbers onder ons: de volleybal was gevuld met aangevette slagroom en kersenvlaaivulling, de onderste taart was gevuld met monchouvulling en bon bon blocvulling.

En dan nu nog twee fotootjes van de taart in zijn geheel:

How-to volleybaltaart met sjabloon voor volleybalHow-to volleybaltaart met sjabloon voor volleybal

 Nog een fijne dag!

♥ Marleen♥

Comments

comments

Geplaatst in How-to's, Taarten

Geef een reactie

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten