Soesjes uit de cakepopmaker, gevuld met marshmallow fluff!

Gepost door Marleen 3 reacties

Soesjes gemaakt met cakepopmaker.

Op een druilerige zondagmorgen vroeg mijn oudste dochter of we cakejes konden gaan maken. Een goed idee, dus pakte ik het boek van Rudolph van Veen getiteld ‘Rudolph’s cupcakes’ erbij. Dit boek heb ik al weer enige tijd in mijn bezit en ik heb er al vaak doorheen gebladerd. Want er staan niet alleen leuke en gemakkelijke recepten in, maar ook duidelijke informatie en mooie foto’s. Ik moest het deze zondagmorgen doen met de ingrediënten die in mijn (koel)kast lagen, dus werden het vanille cupcakes.

Ze waren snel gemaakt maar waren nog niet ‘af’, er moest nog iets lekkers bovenop. In het boek stond ook het recept voor een lekkere marshmallow fluff topping gemaakt van eiwit, suiker en water. Ik hield de hoeveelheden uit het boek aan wat resulteerde in een grote kom lekkere topping. Ideaal om een mooie toef op de cupcakes te spuiten want hij behoudt goed zijn vorm. Ik had alleen niet zoveel cupcakes gemaakt en een gedeelte was al gesneuveld (lees, opgegeten want je moet natuurlijk wel testen of ze gelukt zijn), dus er bleef veel topping over.

Soesenbeslag

Aangezien mijn vriend lactosevrij probeert te eten en de cupcakes melk bevatten, besloot ik iets te maken waar ik de topping ook voor kon gebruiken. Ik heb het op mijn to-bake-list staan en nog niet eerder gemaakt: soesjes. En geen soesjes uit de oven, maar soesjes gemaakt in de cakepopmaker van Babycakes Inventum. Dit is een gemakkelijk apparaat waarmee je perfect ronde cakeballetjes kan maken, ideaal voor cakepops. Op het internet had ik al vaker gelezen dat er ook soezenbeslag en oliebollenbeslag gebruikt werden in de cakepopmaker. Ik vond een soezenrecept zonder melkproducten en ging daarmee aan de slag. Het soezenbeslag wat ik heb gemaakt bestond uit de volgende ingrediënten:

 • 200 ml water
 • 100 gram boter
 • 100 gram bloem
 • 4 eieren

Ik had alleen maar lactosevrije bakboter die al vloeibaar is van zichzelf en ik was benieuwd of het hiermee wel zou lukken.

Bereiding soesjes uit cakepopmaker

Soesjes gemaakt met cakepopmaker.

 1. Je verwarmt het water en de boter in een pan. Als het kookt en de boter gesmolten is (al was dat bij mij niet helemaal van toepassing) voeg je de bloem toe.
 2. Je blijft met de lepel roeren en zorgt ervoor dat de ontstane massa nog 5 minuutjes door gaart.
 3. Hierna haal je de pan van het vuur en voeg je de eieren een voor een toe. Aangezien de pan nogal heet was besloot ik de massa in een kom te doen zodat het eerste ei niet meteen zou gaan stollen. Je kunt het met zo’n hete massa niet helemaal voorkomen maar dat is ook niet erg. Je voegt pas een volgend ei toe wanneer het vorige ei volledig gemengd is, anders wordt het erg moeilijk om alles goed te mengen. Als je een ei toevoegt dan ziet het er in het begin uit alsof het nooit meer goed komt, het ziet eruit alsof er allemaal kleine kippenlevertjes ofzo in je kom zitten ;-).
 4. Maar als je door roert dan mengt het op een gegeven moment en kan het volgende ei erbij. Uiteindelijk houd je een mooi beslag over. Dan kan je aan de slag met de cakepopmaker.
 5. Wat heb je nodig om deze soesjes te maken:

  • een cakepopmaker van Babycakes
  • een vorkje om de soesjes om te draaien 
  • een bordje om de soesjes op af te laten koelen (ik gebruik het houdertje dat bij de cakepopmaker zit
  • een spuitzak met beslag (je kunt het beslag ook met een lepel toevoegen maar ik vind dit gemakkelijker en sneller werken)

  Ik had er ook een kommetje met boter bijstaan om de cakepopmaker in te boteren. Dit bleek niet nodig te zijn omdat het beslag van zichzelf al best wat boter bevat, ze kwamen gemakkelijk uit de vorm. De schaar heb ik nodig gehad om het puntje van de spuitzak te knippen.

 6. Ik heb de eerste paar keer telkens maar 3 bolletjes gemaakt om de hoeveelheid te gebruiken beslag en de baktijd te testen. Op internet las ik dat de sommigen de soesjes 6 minuten en anderen de soesjes 8 minuten bakten. Ik heb beide tijden geprobeerd maar vond dan het binnenste van de soesjes nog wat te zacht. Ik heb ze ook een keer zo’n 16 minuten erin laten zitten. De binnenkant was toen helemaal niet meer zacht, wat wel een beetje bij een soesje hoort. De buitenkant was net te krokant. Ik ben er tussenin gaan zitten en heb een baktijd van zo’n 10 a 12 minuten aangehouden (en de soesjes telkens op de helft omgedraaid). Aan de rand bakken ze iets minder goed dus daar mochten ze iets langer. De vormpjes mogen ook best vol gevuld worden anders worden de bolletjes niet mooi rond. Het duurde even voordat ze gingen rijzen dus ik was de eerste keer bang dat het met deze boter niet lukte, maar dat was niet het geval.
 7. Het is wel moeilijk om de perfecte hoeveelheid te gebruiken om perfecte bolletjes te krijgen. Als ze een randje krijgen dan kun je deze wel een beetje met een mes verwijderen.
 8. De soesjes heb ik gevuld met de marshmallow fluff zodat mijn vriend ze ook kon eten. Ik heb voor het vullen een spuitzak met tip 2 van Wilton gebruikt.
 9. Het was even uitzoeken wat de beste manier was, maar uiteindelijk zijn ze goed gelukt en ze waren ook erg lekker. Voor herhaling vatbaar dus. 

Hierbij nog een foto van de soesjes en de cakejes bij elkaar:

Soezen en cucpcakes

Zelfs na het maken van de soesjes had ik nog best wat marshmallow fluff over. Op internet kon ik niet terugvinden of je het in kan vriezen, dus ik heb het op goed geluk in een luchtdichte bak in de vriezer gezet, ik ben benieuwd. Hebben jullie dit wel eens ingevroren?

En hebben jullie wel eens iets anders dan de ‘standaard’ cakepops in de cakepopmaker gemaakt, ik ben benieuwd naar leuke (en lekkere) tips!

Comments

comments

Geplaatst in Cakepops, Recepten

Geef een reactie

3 Reacties
nov 2, 2012
19:15
#1 Ikram :

Dit ziet er echt yuuuuuuum uit :D

dec 2, 2012
10:32
#2 miehhke :

waar heb jij dat machine gekocht? wil er ook zo eentje

dec 2, 2012
13:19
#3 Marleen :

Ik heb hem bij de kijkshop gehaald maar je hebt hem o.a. ook bij de blokker, xenos en ik zag hem pas geleden ook bij de jumbo. Ik weet alleen niet of e deze winkels ook in België hebt. Ik zou even googlen op cakepopmaker, wellicht dat er dan een winkel uit komt rollen. Succes!

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten