Tiara van royal icing

Gepost door Marleen 10 reacties

Voor twee prinsessentaarten besloot ik eens te gaan experimenteren met royal icing. Al vaker had ik foto’s gezien van tiara’s gemaakt met royal icing en daar wilde ik me wel eens aan gaan wagen.

How-to tiara van royal icing

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar een plaatje van een tiara die redelijk gemakkelijk te maken is. Als je googled op ‘template tiara’ dan zie je er al enkele staan, degene die ik gebruikt heb komt van de site cakecentral. Ze moesten op taartjes met een diameter van 20 cm komen te staan dus ik wilde ze wel wat groter maken.

Nadat ik het plaatje uitgeprint had (en wat aangepast, ik wilde de voorletter van de jarige jobjes erin verwerken) heb ik ze geplakt op flessen en kannen met een wat grotere diameter. Het is slim om er meerdere te maken omdat er nog wel eens eentje kapot kan gaan. Over de print heen heb ik bakpapier geplakt zodat het na het drogen gemakkelijk verwijderd kan worden. Op internet kwam ik nog de tip tegen om het bakpapier in te vetten met crisco zodat het zeker niet vast bleef zitten. Ik heb dat zelf niet gedaan en kreeg het bakpapier toch best goed los. Ook zag ik op internet dat sommige mensen eerst de tiara’s spuiten en dan pas om een ronde fles o.i.d. leggen. Aangezien ik er toch wel eventjes voor nodig had en de royal icing aan de buitenkant best snel uithardt, heb ik de royal icing gespoten toen de print en bakpapier al om de fles of kan bevestigd waren.

How-to tiara van royal icing

Sommige mensen maken tiara’s van één laag royal icing. Dat zier er erg mooi uit, maar ik heb er toch voor gekozen om het op te bouwen met meerdere lagen. Zo worden ze steviger, wat wel fijn is met deze grootte, en ik vond het ook mooi eruit zien.

De royal icing dient een stevige consistentie te hebben. Hij mag, wanneer je er met een lepel doorheen gaat, bijna niet meer uitlopen. Ik ben begonnen met een tip #1, maar voor de grootte van mijn tiara’s vond ik dat te dun. Uiteindelijk heb ik tip #3 gebruikt. Nadat ik een laag had aangebracht heb ik twee uur of langer gewacht met de volgende laag. Na drie lagen heb ik de tiara’s 24 uur laten drogen. Daarna heb ik het bakpapier losgemaakt en het papier met tiara van de fles/kan geschoven. Daarna heel voorzichtig het bakpapier verwijderd (bij eentje iets minder voorzichtig waardoor deze in meer dan 1000 stukjes brak).

Resultaat

Een tiara om trots op te zijn (hier en daar wel verbeterpunten maar na enkele laagjes ging het stukken beter dan in het begin). Hieronder een fotootje:

How-to tiara van royal icing

Tips

  • Zorg ervoor dat je altijd een restje royal icing over hebt. Stel dat er iets afbreekt dan kun je het nog aan elkaar ‘plakken’.
  • Zorg ervoor dat je altijd een vochtig doekje met kwastje naast je hebt liggen. Als er iets fout gaat dan kun je dat met het kwastje corrigeren of weghalen en opnieuw aanbrengen. Omdat de royal icing niet uitloopt dan is het ook wel makkelijk om met een kwastje uitstekende piekjes plat te drukken. Het doekje gebruik je om het kwastje schoon te maken en weer iets te bevochtigen. Wanneer ik even iets moet doen dan leg ik het doekje ook om mijn spuitmondje zodat deze niet meteen verstopt raakt.
  • Maak twee (of meer) tiara’s zodat je er nog eentje hebt wanneer er iets misgaat bij het losmaken van de tiara.

Het was erg leuk om te doen, ik zit er ook over te denken om eens wat andere dingen van royal icing te spuiten en die als decoratie tegen of op een taart te zetten. De foto’s van de prinsessentaarten volgen binnenkort.

Update 3 maart 2013: Inmiddels heb ik ook een tiara van fondant gemaakt. De how-to is hier te vinden.

Comments

comments

Geef een reactie

10 Reacties
jun 10, 2012
17:19
#1 Piepelien :

Hoi Marleen,

Wat een ontzettend leuke blog!
Met veel plezier heb ik op je site rondgekeken en veel ideeen opgedaan.
Ik ben vandaag begonnen met een voetbaltaart voor mijn zoon.De decoraties zijn gemaakt, nu nog de taart maken. Ik hoop dat het lukt.Bedankt voor de uitgebreide How- to, ik ben er reuze blij mee!
Ik had niet geweten hoe ik het anders moest maken.

jun 10, 2012
20:00
#2 Marleen :

Bedankt voor je reactie. Zo kunnen we elkaar mooi een beetje helpen. Ik haal zelf ook vaak how-to’s en inspiratie van internet, zo fijn. Ik ben benieuwd naar het resultaat, succes!

sep 17, 2012
13:00
#3 Jessica :

Hoi,

Ik heb een vraagje.Ik probeerde versieringen te maken van Royal Icing op een taart bedankt met fondant.
En na een 10 minuten begon de icing te smelten. Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?

gr

jessica

sep 17, 2012
13:20
#4 Marleen :

Beste Jessica,

Wat voor RI gebruik je? Maak je het zelf met poedersuiker en wijnsteenzuur of gebruik je de mix van bijvoorbeeld funcakes? Het fondant smelt niet als ik het goed begrijp? Heb je onder er fondant botercreme 1:1 (1 deel boter en 1 deel poedersuiker) zitten of iets anders? Wordt en blijft de RI wel goed hard als je het bijvoorbeeld op een bakpapier spuit en een paar uur laat drogen?

Gr. Marleen

sep 17, 2012
14:01
#5 Jessica :

Hoi Marleen,

Ik gebruik de mix van Funcakes. Ik wilde schelprandjes spuiten maar dat ging goed mis nadat hij uit de koelkast kwam. Onder het fondant had ik BC, maar het fondant smolt niet. Alleen mijn RI creaties, hihi

sep 17, 2012
18:45
#6 Marleen :

Hoi Jessica,

Heb je de RI wel voldoende laten drogen? RI moet drogen om hard te worden. Hoe warmer het is, hoe sneller het droogt. In de koelkast droogt het niet goed. Als je de taart daarna uit de koelkast haalt dan komt er condens op en als de RI dan nog niet helemaal is uitgehard dan heb je idd kans dat het gaat smelten. Aangezien je funcakes royal icing mix gebruikt kan het ook zijn dat de ingrediënten in de zak niet goed gemixt zijn waardoor de samenstelling niet klopt en het niet goed uithardt. Als je een zak koopt, gooi hem eerst even in een kom en roer er goed doorheen zodat het goed gemengd is. Daarna kun je het weer terug in de zak of in een afsluitbare bak doen en kun je er elke keer een beetje uit halen. Heb je de icing als eens los van de taart geprobeerd? Wordt hij dan wel hard? Als je een taart maakt die snel de koelkast in moet dan kun je eventueel ook de RI decoraties van de voren maken en er dan op plakken, uitgeharde RI kan beter tegen condens (al is een schelpenrand moeilijk van te voren te maken ;-)), of je maakt een schelpenrand van botercrème o.i.d. (iets zonder al te veel ‘natte ingrediënten want daar kan de fondant weer van gaan smelten), dat is nog lekker ook! Je kunt ook een taart maken met vullingen die buiten de koelkast te bewaren zijn en dan kun je de RI op de taart rustig laten drogen.

Laat maar even weten hoe het gegaan is, succes!

feb 5, 2013
15:55
#7 Latife Kombe :

Hallo,

Kan ik nog een tiara van icing repareren???
En een andere vraag, ik ben niet zo gek op fondant, marsepein en botercreme, lastig maar is er nog een alternatief. Bedankt

feb 5, 2013
18:31
#8 Marleen :

Ja hoor, je kan het zeker repareren (mijn eerste viel in honderd stukjes uiteen dus dan is het moeilijker ;-)). Maar leg de stukken tegen elkaar (eventueel iets er tegen aan leggen zodat het niet verschuift) en dan op de breuk en er omheen een extra laag royal icing.
Een alternatief voor fondant ed….even denken… Je kunt de taart overgieten met chocolade ganache, hier kun je dan ook versieringen op aanbrengen. Een how-to is hier te vinden: http://www.deleukstetaarten.nl/forum/viewtopic.php?id=23997
Je kunt de taart ook afsmeren met roomkaasfrosting, dat kun je ook met leuke patroontjes doen. Ik zal daar binnenkort een post over plaatsen. Dan kun je de bovenkant eventueel afwerken met fondant en met versieringen, maar dan is het niet zo’n hoop fondant. Succes! Laat maar even weten wat het geworden is.

feb 13, 2013
09:12
#9 Latife :

Hoi Marleen, enorm bedankt voor je tip, ik heb ganache gemaakt van witte chocolade dit is het resultaat, niet perfect maar ik ben er blij mee, verassing voor morgen

Trackbacks voor deze post.
Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten