Wat heb je nodig om een mooie taart te bakken en te versieren?

Gepost door Marleen 4 reacties

De kerst komt eraan, een ideaal moment om je familie te imponeren met een zelf gebakken en versierde taart. Maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Er zijn voldoende (web)winkels met allerlei materialen en ingrediënten dus alles is zo gehaald. Maar wanneer je net begint met het bakken van taarten en nog wilt ontdekken of dit jouw nieuwe hobby -die te veel tijd gaat kosten- is, dan hoef je natuurlijk niet meteen de eerste de beste taartenwinkel leeg te kopen. In deze post leg ik uit met welke basisbenodigdheden en -ingrediënten je al een mooie taart kan maken.

Ik heb een onderverdeling gemaakt met basis ingrediënten en benodigdheden en optionele benodigdheden en ingrediënten. Zonder die laatsten lukt het nog steeds om iets moois op tafel te zetten, maar ze zijn wel erg handig en fijn om te hebben.

Basis

Benodigdheden

Basisbenodigdheden taart

 1.  Springvorm: Je hebt allemaal verschillende bakvormen maar je kunt al zeer goed uit de voeten met een ‘standaard’ springvorm die je overal kan kopen. En stel dat je het toch niks vindt, dan gebruik je deze vorm de volgende keer voor een appeltaart of een lekkere quiche.
 2. Groot (brood)mes: Er zijn diverse taartsnijders in de handel waarmee je zeer gemakkelijk tegelijkertijd de diverse lagen recht kan snijden, maar mij lukt dat ook goed met een standaard lang broodmes. Ik zet dan eerst met behulp van een lineaal kleine sneetjes en snijd hem vervolgens door gebruikmakend van deze ‘hulplijnen’. Zorg er wel voor dat je de lagen na het vullen weer op dezelfde manier terug legt, zo is het niet erg wanneer je wat schuin snijdt want dan past het weer altijd recht op elkaar. Door in elke laag, boven elkaar, prikkertjes te steken of een verticale snee met het mes te zetten kun je precies zien hoe je ze terug moet stapelen.
 3. Smoother: Dit is een ontzettend fijn ding, ik gebruik er zelfs twee tegelijk. Wanneer je de fondant over de gevulde biscuit hebt gelegd en met je handen de vouwen hebt verwijderd, dan kun je hiermee oneffenheden zover mogelijk weg ‘smootheren’,  oftewel glad maken.
 4. Schraper: Deze zijn online maar ook bij diverse winkels te vinden en ze zijn best goedkoop. Ik gebruik deze om de taart af te smeren en de overtollige botercrème te verwijderen. Wellicht kun je er een (palet)mes voor gebruiken maar dan krijg je het niet zo strak als met een schraper.
 5. Deegroller: Deze heb je nodig om het fondant uit te rollen. Ik zelf heb vorig jaar een lange kunststof roller gekregen en dat werkt ideaal, maar het uitrollen van de fondant gaat ook goed met een ‘standaard’ roller. Wanneer je een flink vlak moet uitrollen dan zie je vaak de afdruk van de randen van de roller in de fondant, maar deze kun je met een smoother goed wegvegen. Dit doe je  voordat je het fondant op de taart legt.

Ingrediënten

Basis ingredienten taart

 1. Biscuitmix: Ik vind de mix van Funcakes erg lekker, deze kun je bij diverse (web)winkels kopen. Maar er zijn natuurlijk tal van andere merken die lekkere biscuitmix verkopen, je kunt het tegenwoordig bij de meest gangbare winkels halen. Je kunt ook cakemix gebruiken maar biscuitmix is veel luchtiger en dat combineert beter met fondant. Anders zit je na twee happen al vol.
 2. Botercrème: Dit gebruik je om ‘dijkjes’ te spuiten zodat de vulling tussen de lagen niet naar buiten kan lopen en om het biscuit na het vullen af te smeren, de fondant blijft hierdoor namelijk goed vastzitten. Botercrème bestaat uit gelijke hoeveelheden boter en poedersuiker. Klop het samen lekker luchtig en je kunt aan de slag.
 3. Fondant of marsepein: Ik gebruik fondant omdat ik marsepein niet zo lekker vind. Ik gebruik vooral de (vanille) fondant van Funcakes, deze fondant is fijn om mee te werken en is ook erg lekker. Maar ook fondant is tegenwoordig in de meeste winkels te vinden. Als je twijfelt over de kwaliteit van een bepaald merk, dan is Google natuurlijk je beste vriend. Op het wereld wijde web is vaak te vinden wat anderen van de verwerking en de smaak vinden.
 4. Vulling: Hiervoor zijn ontzettend veel lekkere recepten op internet te vinden, maar met jam of kersenvlaaivulling uit blik kom je al een heel eind. Doe er hiernaast een laag slagroom gemengd met monchou en vanillesuiker bij en het is al een lekker geheel.

Optioneel

Benodigdheden

Optionele benodigdheden voor het maken van een taart

 1. Bakpapier: Ik leg vaak op de bodem van de springvorm bakpapier zodat het biscuit goed loslaat. Je kunt de vorm natuurlijk ook gewoon invetten en bestuiven met bloem (zoals ik hier uitleg). Het bakpapier kun je ook gebruiken om de rand te verhogen wanneer je een hoger biscuit wilt bakken.
 2. Uitstekers: Je kunt natuurlijk meteen helemaal los gaan met het kopen van diverse uitstekers, maar dat is in het begin helemaal niet nodig. Zonder uitstekers kun je al snel mooie roosjes of andere versieringen maken. De letters kun je natuurlijk ook uitsnijden, dat is soms wel een priegelwerk maar als je niks anders hebt dan kom je al een heel eind door wat creativiteit. En kijk anders maar eens even bij de Play Doh spullen van je kinderen, daar zitten ook vaak leuke uitstekers bij ;-). Bij bijvoorbeeld de Xenos of diverse supermarkten hebben ze voor kleine prijsjes ook leuke uitstekers.
 3. Onderlegger: Ik gebruik er een van Ikea en die werkt er goed. Hij is groot genoeg en de fondant blijft er niet aan plakken. Heb je deze niet dan kun je je keukenblad invetten met crisco (zie verderop in deze post) of bestuiven met wat poedersuiker (al ben ik daar zelf niet zo’n fan van). Gebruik geen meel want de taart gaat niet meer in de oven en rauw meel is niet erg lekker.
 4. Taartkartonnetjes: Ik koop deze altijd een groter aantal bij een taartenwinkel. Deze plaats je onder het biscuit zodat je deze gemakkelijk op kan tillen/ kan verplaatsen (en bij stapeltaarten om tussen de biscuits te leggen). Ik bekleed de taart eerst en zet hem dan pas op het bord of de plaat waarop ik de taart ga presenteren. Ook zijn deze gemakkelijk wanneer de taart in stukjes wordt gesneden, het onderliggende bord/ plaat wordt niet beschadigd. Maar je kunt in het begin natuurlijk de taart ook op een bord leggen. Ik vind dat niet echt ideaal omdat deze tijdens het bekleden nog wel eens onder de boter e.d. komt te zitten (maar misschien knoei ik gewoon veel ;-)). Je kunt natuurlijk ook een rondje knippen uit bijvoorbeeld een cornflakespak of stevig karton.
 5. Spuitzakken: Ik vind het handig deze te gebruiken om de botercrème of vulling over het biscuit te verdelen. Maar een zeer goed alternatief zijn diepvrieszakjes, die zijn van iets steviger plastic. Je vult het plastic zakje en knipt een puntje af, dat werkt ook erg goed.
 6. En wat natuurlijk helemaal niet mag ontbreken is een computer met internet. Want wat is er toch veel inspiratie te vinden op het wereld wijde web. Wat ik vaak doe is op Pinterest (als jullie dit niet kennen, uitleg is hier te vinden) rondsurfen naar leuke ideetjes. Voor je het weet ben je al weer een paar uurtjes en vele ideeën verder.

Ingrediënten

Optionele ingredienten voor het maken van een taart

 1. Crisco (JEM Petal Base): Dit is een 100% plantaardig en onverzadigd vet en kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Ik gebruik het om mijn werkblad en roller in te vetten zodat de fondant er niet aan blijft plakken. Je kunt het daarnaast ook gebruiken om je bakblik in te vetten en om het fondant wat soepeler te maken. Wanneer ik fondant ga kleuren dan smeer ik mijn handen in met crisco, zo krijg ik mijn handen daarna gemakkelijker schoon. Crisco is buiten de koelkast lang houdbaar waardoor het niet erg is wanneer er wat op het fondant zit wat je nog even wilt bewaren.
 2. (Gel)coloring: Ik heb bij de start van deze uitgelopen hobby meteen een setje gelcolors van Wilton gekocht. Deze werken erg goed en je kunt er heeeeel lang mee vooruit. Ik koop witte fondant en kleur de juiste hoeveelheid. Tegenwoordig gebruik ik ook de gelcolors van Americolors/Spectrum omdat deze een handig doseersysteem hebben. Ik koop alleen rood en zwart voorgekleurd, deze kleuren zijn moeilijk om zelf te kleuren. Rood neigt snel naar het roze en voor zwart heb je best veel kleurstof nodig. Maar je kunt in het begin natuurlijk ook voorgekleurde fondant kopen.

Tips:

 • Op deleukstetaarten.nl kun je ontzettend veel informatie vinden. Je vindt hier tabellen met de juiste hoeveelheden ingrediënten per afmeting bakblik, recepten voor vullingen, lekkere taarten en een forum waar je veel inspiratie kan opdoen en vragen kan stellen.
 • Ik heb eerder laten zien hoe je gemakkelijk en snel roosjes maakt van fondant, je kunt dat hier, hier en hier vinden. Zo ziet de taart er al meteen mooi uit.
 • Werkt de fondant je op je zenuwen, scheurt het aan alle kanten of lukt het gewoon niet dan kun je de biscuit ook gewoon afwerken met rozen van bavarois of frosting. Lekker, snel en het ziet er erg mooi uit. Hier kun je lezen hoe zo’n taart maakt.
 • Wanneer je op internet baktermen voorbij ziet komen waarvan je denkt: ‘huh’, ‘wah’, ‘ehm…’en ‘?’, kijk dan even op mijn blogpost met uitleg over diverse (bak)termen, hier te vinden.

Heel veel plezier met het maken en versieren van taarten, voor je het weet heb je er net als ik een ontzettend leuke hobby bij. Als je nog wat mist in de lijst of je hebt aanvullingen dan laat me dat maar weten.

Veel bakplezier!

♥ Marleen ♥

Comments

comments

Geplaatst in Taarten, Tips & Tricks

Geef een reactie

4 Reacties
jan 6, 2013
15:59
#1 Janneke :

Hey!! Gevonden! Wat ziet dit er super uit zeg! Geef je ook een workshop?

Ik hoor het wel!

Xx

jan 6, 2013
17:16
#2 Marleen :

Hallo, leuk! Ik geef geen workshops nee, het is echt een hobby. Een leuke hobby trouwens. Maar er zijn voldoende mensen die leuke en goede workshops geven. Is ook erg leuk om te doen!

jan 21, 2013
00:35
#3 Leuk! :

Leuk Zeg :-)

sep 13, 2017
10:56
#4 Armande :

Wat een handig overzicht. Voor beginners heel praktisch dat die termen worden uitgelegd.

Previous Post
«
Next Post
»
Populaire berichten